Logg inn

Opprett varsel

Gullprisen på laveste nivå siden januar 2017

Publisert etter Kirke Sööt kategori Nyheter på 23.08.2018
Gullpriser (XAU-NOK)
17 975,98 NOK/oz
  
- 0,00 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
197,55 NOK/oz
  
- 0,00 NOK

Jerome_H._Powell

Jerome H. Powell,  Chairman Fed

av Peter Kyhn
Lenge trodde jeg at gullet skulle klare seg noenlunde i norske kroner i motsetning til hva det for eksempel har gjort i EUR. Men nei, de siste par dagene i denne uken har trukket gullet langt vekk fra de 10.000 NOK/oz som det gule metallet hele sommeren har ligget rundt.

Her er elendigheten:
Fredag 10. august lå gullet på 10.138 NOK/oz, men falt over helgen til 10.036 NOK/oz på mandag 13. august og videre til et foreløpig lavpunkt på 9.977 NOK/oz. Gullet kjempet seg langsomt andre veien og nådde 10.030 NOK/oz på mandag 20. august. Siden da er fallet så stort at vi i skrivende stund har en gullpris på 9.915 NOK/oz – den laveste siden 27. januar 2017.
I USD ser det helt annerledes ut. Gullet tog en ordentlig dykk den siste helgen – fra 1.211 USD/oz fredag 10. august til 1.195 USD/oz mandag 13. august. Der ble gullprisen inntil den tapte enda 20 USD onsdag 15. august og falt til 1.175 USD/oz.

Kanskje på vei over 1.200
Tapet ble imidlertid vunnet tilbake i helgen. Mandag 20. august hadde gullprisen gått opp til 1.196 USD/oz – 1 dollar høyere enn uken før. Akkurat nå (torsdag middag) står gullet i 1.187 USD/oz men i går var gullet kortvarig oppe i 1.202 USD/oz. En dagskurs på den andre siden av 1.200 USD/oz er med andre ord en absolutt mulighet.
Men hva gjemmer seg bak de mange forvirrede prisbevegelsene?
Som alltid mer forvirring. Og så valutakurser. For å ta det første sist, så skyldes mye av gullets svekkelse styrkelsen av USD mot EUR. Den 13. august kostet en USD 0,884 EUR, mens en uke etter lå prisen like over 0,860.

Sikker havn fra geopolitisk ståsted
Hvis man ser på den generelle svekkelsen av gull over sommeren, så peker flere iakttakelser på at gull ikke i særlig grad har fungert som en sikker havn verken i lirakrisen i Tyrkia eller i den handelskrigen, som tar seg opp mellom USA på den ene siden og det meste av verden på andre.
Det lyder rimelig, da det finnes en god del vitenskapelig litteratur som mener at gullets funksjon, som en sikker havn i tilfelle en geopolitisk uro, er overdrevet.
Men det betyr ikke at geopolitikk ikke kan ha innflytelse på gullprisen, for der er oftest en innflytelse på USD og dermed på gullprisen som gjøres opp i dollar.
Det er umulig at fornekte en sammenheng mellom USAs forhold og gull. Her har flere iakttagere pekt på den politiske og juridiske svekkelsen av president Trump som kilden til gullets fremgang i begynnelsen av denne uken. Med svekkelse av Trump mener jeg den utviklingen hvor det ser ut til at Trumps advokat, Michael Cohen, og hans tidligere kampanjesjef Paul Manafort, er i full fart mot fengselstraff.

Trump svekket
Denne svekkelsen har ikke hindret president Trump i å komme med mer av det som vi stort sett aldri så under tidligere presidenter, nemlig direkte kritikk av FED-sjefen Jay Powell. Nyhetsbyrået Reuters meldte at I følge presidenten, som nominerte ham, gjør han ikke jobben som presidenten ventet seg av ham.
Det er rett og slett rart med en president som ikke anerkjenner dogmet om en uavhengig sentralbank. Smaken av bananrepublikk sitter i munnen, men Trump vant i all fall en svekkelse av USD som følge av sitt utfall mot Powell. Og en svak dollar liker Trump.

Å ja, til slutt må jeg bare legge til at UBS har vist seg som skeptisk i forhold til gull og har pekt på 1.125 USD/oz som den neste sikre borgen for en fallende gullpris. Det er knapt 60 USD fra prisens nåværende nivå. Ouch!

 

Foto: www.zimbio.com. Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Du kan også gjerne lese