Vanlige spørsmål om investeringsgull

Selv om gullets og sølvets vekt noen ganger uttrykkes i kilo eller gram, er det troy-unsen (troy ounce) som er det offisielle vektmålet for å måle edelmetallers masse. En troy-unse (oz) tilsvarer 31,1034768 gram. Vær oppmerksom på at en troy-unse er ikke det samme som en avoirdupois-unse, som tilsvarer cirka 28,34 gram.

Gullets og sølvets renhet måles i en gehalt på tusendeler, her snakker vi altså om metallets renhet i promille. For eksempel har en 100-grams barre fra PAMP en gullgehalt på 999,9, noe som betyr at barren består av 99,99 prosent rent gull. La oss ta et annet eksempel: 20-dollarmynten Double Eagle med en totalvekt på 33,43624 gram har en gullgehalt på 900, hvilket vil si 90 prosent gullgehalt eller 33,43 x 0,9 = 30,092 gram rent gull.

I tillegg til renhet er det tradisjonelle renhetsmålet på gull karat (K). Skalaen går opp til maksimale 24 karat, som betyr lik eller større enn 99,9 prosent rent gull. Gullkjeder og gullsmykker i Europa har vanligvis en gullgehalt på 14 og 18 karat, som tilsvarer henholdsvis 14/24 = 58,3 prosent og 18/24 = 75 prosent rent gull.

Spot/spotpris er den rådende markedsprisen på gull og sølv som bestemmes av en rekke faktorer, avhengig av blant annet tilbud og etterspørsel i det globale finansmarkedet. Spotprisen er for én troy-unse på 99,9% rent gull eller sølv.

Innkjøpsprisen er den prisen markedsaktørene, for eksempel Tavex, er villig til å gi for gull eller sølv på ethvert gitt tidspunkt.

Salgsprisen er den prisen markedsaktørene, for eksempel Tavex, er villig til å selge gull eller sølv for på ethvert gitt tidspunkt.

Spread er forskjellen mellom innkjøpspris og salgspris. Dersom innkjøpsprisen på for eksempel 1 oz Gold Philharmonic er € 1000 og salgsprisen er € 1040, kan vi si at «kjøp-salg-spreaden» er på € 40. En lav spread er ofte en god indikasjon på høy likviditet. Produkter med høy likviditet, slik som Gold Philharmonic-mynter, vil ha en lavere kjøp-salg-spread enn andre, mindre kjente gullmynter, hvilket betyr at du som investor vil spare penger når du kjøper eller avhender investeringen din.

Hvert produkt som Tavex selger, innebærer en premie. En premie legges til for å dekke kostnadene for produksjon og distribusjon av varen. Premien beregnes ved å ta prisen på varen minus metallets spotpris. Så hvis den nåværende spotprisen på gull er € 1020, og Tavex selger 1 oz Gold Philharmonic for € 1070, er premien på € 50.

Hvis du har glemt å legge inn fakturanummeret som referanse, er det nesten aldri et problem for oss å identifisere hvilken betaling som er din, fordi nesten alle betalinger er på forskjellige beløp. Vi anbefaler likevel at du kontakter oss angående dette, enten på tlf. 23 89 71 22 eller på .

I dag godtar vi bare forhåndsbetaling og kan derfor ikke levere gull eller sølv mot postoppkrav.

Bestilleren, betaleren og mottakeren må være en og samme person, og dette gjelder både for kjøp i kontorene våre og i nettbutikken, uansett om du betaler med en overføring eller med kredittkort/betalingskort.

Bestillingen vil automatisk annulleres dersom betalingen ikke gjennomføres. Hvis du velger å kansellere bestillingen din, informer oss enten på tlf. 23 89 71 22 eller på .

Produkter med lagerstatusen «usikker levering» kan du ikke bestille selv i nettbutikken vår. Vi anbefaler deg å kontakte oss på enten 23 89 71 22 eller  om en mulig bestilling av produkter som har denne lagerstatusen.

Vi trenger de første seks sifrene for å bekrefte at samme person som betalte fakturaen, også vil få produktene tilsendt. Det er ikke nødvendig å oppgi de fire siste sifrene.

For mer informasjon kan du kontakte oss på 23 89 71 22 eller .

Tavex AS tilhører Tavex Group som har virksomhet i åtte land (Norge, Sverige, Danmark, Finland, Polen, Estland, Latvia og Bulgaria). Vi er en av Nord-Europas største edelmetallforhandlere som kjøper store kvanta fra produsentene vi samarbeider med som f.eks Valcambi, PAMP, The Perth Mint, The Austrian Mint og China Great Wall Coins Investments. De fleste produktene kjøper vi direkte fra produsentene og ikke fra forhandlere som er tilfelle til de fleste edelmetallforhandlere. Derfor kan vi redusere prisene, og dette betyr at vi kan tilby enda lavere priser til deg som kunde.

For større bestillinger prøver vi i de fleste tilfeller å tilby enda mer attraktive priser.  For mer informasjon om dette kan du kontakte oss på tlf. 23 89 71 22 eller på .

For produkter vi ikke har på lager ta vennligst kontakt med oss på tel: 23897122 eller på .

Det er en mva. på 25 prosent ved kjøp av gull og-sølvbarrer, men gull og- sølvmynter som vi selger mest av er fritatt og kan dermed kjøpes vederlagsfritt.

Vi tilbyr også grossisttjenester til andre edelmetallforhandlere ved innkjøp av gull og sølv. Hver avtale er tilpasset den aktuelle bedriftens behov. For mer informasjon kan dere kontakte oss på tlf: 23 89 71 22 eller på .

PARTNERE

Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex
Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex
Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex
Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex
Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex
Vanlige spørsmål om investeringsgull - Tavex