Logg inn

Opprett varsel

Russland kjøper gull og dropper dollar

Publisert etter Kirke Sööt kategori Nyheter på 31.08.2018
Gullpriser (XAU-NOK)
17 243,62 NOK/oz
  
+ 37,29 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
199,20 NOK/oz
  
+ 2,50 NOK

av Peter Kyhn

Det har vært kjent lenge, men det fortsetter – Russland kjøper gull, mens landet selger amerikanske obligasjoner. Dette melder CNN: https://money.cnn.com/2018/08/22/news/economy/russia-gold-us-sanctions/index.html

I løpet av juli økte Russlands sentralbank, Bank Rossii, sin beholdning av gull med 29 tonn. Det er den største økningen siden november 2017. I alt har Bank Rossii økt sin beholdning av gull med 36% siden begynnelsen av 2016 og eier nå gull for 76 bank rossiimilliarder dollar. Samtidig har man redusert beholdningen av amerikanske obligasjoner med 84% til 14,9 milliarder dollar.
Frykt for å lide samme skjebnen som Tyrkia
Russerne frykter nye amerikanske sanksjoner og er redd for å dele skjebne med Tyrkia, som akkurat nå befinner seg i en akutt økonomisk krise. Derfor har Moskva begynt å anstrenge seg for å redusere dollarens innflytelse på russisk økonomi.
Fra forskjellige sider har man pekt på at Tyrkias nuværende krise er utløst av president Trump. Han får skylden for så meget og er den enkle forklaringsmodellen på mange onder for tiden. Det kan gi mening i visse tilfeller, men når det gjelderTyrkias nuværende krise er det ikke rimelig å gi Trump skylden.
Erdogan årsaken til lirakrisen
Årsaken til lirakrisen i Tyrkia er det massive statlige underskuddet som president Erdogans regime har oppbygd ved å investere stort i infrastruktur. Dette for å holde økonomien i gang, slik at velgerne har det bedre og stemmer «riktig». Det har vært svært viktig for Erdogan å fastholde en akseptabel vekst i Tyrkia imens han skulle bruke tiden til å endre statsstyre slik at han kan bevare makten.
Kina har også investert i infrastruktur i stor stil og med ganske stor suksess (her er det bare mer likegyldig hvordan velgerne stemmer). Men Tyrkia er ikke Kina og Erdogans AKP-parti bestemmer ikke over Kinas kommunistparti sitt veg-til-veg-diktatur, fremfor alt er Tyrkias økonomi langt mer åpen enn Kinas.
Sammen med en kostbar krigføring i Irak og Syria – og mot kurdiske opprørere i Tyrkia – belaster infrastrukturinvesteringene en forholdsvis liten og åpen økonomi som Tyrkias. Da trenger man ikke mye mer enn et par tweets fra Trump om en fengslet prest og forhøyelse av noen tollsatser, før långiverne taper tilliten til Tyrkia og de tyrkiske obligasjonene får junk-status, slik som det skjedde senest fredag forrige uke.
Russland frykter nye sanksjoner
USA gjennomfører akkurat nå flere sanksjoner mot Russland i forbindelse med den russiske innblandingen i giftattentatene i Storbritannia (bl.a. mot den tidligere russiske etterretningsagenten Sergei Skripal) og Russland frykter at landet kan bli neste offer for en krise som ligner den tyrkiske.
Derfor vil Bank Rossii fortsatt redusere USAs makt over Russlands økonomi ved å velge det nøytrale gullet fremfor den partiske dollaren.

Gullpriser (XAU-NOK)
17 243,62 NOK/oz
  
+ 37,29 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
199,20 NOK/oz
  
+ 2,50 NOK
Annbefalte artikler

Du kan også gjerne lese