Opprett varsel

Skatteregler for gull og sølv

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 25.11.2020
Gullpriser (XAU-NOK)
18 009,30 NOK/oz
  
- 80,87 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
219,36 NOK/oz
  
- 1,91 NOK

Merverdiavgift

Det er merverdiavgift på 25 prosent på alle gull- og sølvbarrer som kjøpes i Norge. Gull- og sølvmynter fra Tavex er derimot helt avgiftsfrie. Dette er fordi det er lovlige betalingsmidler, og er derfor unntatt merverdiavgift. Disse gull- og sølvmyntene er ikke sirkulasjonsmynter du kan bruke når du skal betale for vanlige produkter og tjenester, men du kan betale ned gjeld med disse midlene til den prisen de verdt.

Dersom du ønsker å investere i mye sølv eller gull men ikke ønsker å betale merverdiavgift på barrer, kan et alternativ være å kjøpe mynter med høy vekt.

Se vårt utvalg av gullmynter her, og vårt utvalg av sølvmynter her.

Privat eller næringsdrivende

Som næringsdrivende gjelder andre regler for merverdiavgift. Da er du nødt å selv innberette merverdiavgift for kjøpet ditt. Som privatperson skal du ikke betale merverdiavgift for mynter, kun gull- eller sølvbarrer.

Som privatperson må du heller ikke betale skatt av en eventuell gevinst hvis du selger gull eller sølv videre. Det er heller ikke fradragsrett på de eventuelle tapene du har på gull- eller sølvverdiene dine. Disse reglene gjelder når investeringen i gull og sølv er regnet som hobbyaktivitet, og ikke som næring.

Du må betale formueskatt på gull og sølvmynter. Formueskatten beregnes ut fra forsikringsverdien av samlingen din.

Reise med gull og sølv

Dersom du tar med deg gull eller sølv over grensen til eller fra Norge, må du rapportere det til Tolletaten hvis verdien tilsvarer mer enn 25 000 kroner i valuta.

Om du ikke gjør dette, kan du ende opp med å måtte betale 20 prosent av hele beløpet i  straffegebyr, eller risikere å bli politianmeldt.

Du deklarerer beløpet og verdiene dine ved å fylle ut et deklarasjonsskjema som du enten leverer på tollkontor, eller i rød sone.

Når du deklarerer verdiene dine før du reiser, skal du ikke betale avgift på beløpet. Dette gjelder sedler, mynter, anonyme betalingskort og andre betalingsmidler.

Les mer om toll og deklarasjon her.

Lurer du på om investering i gull eller sølv er noe for deg?

Tavex tilbyr gratis konsultasjon, og kan bistå med råd og tips når du skal investere i gull eller sølv. Bestill gratis konsultasjon her. Du kan også ringe oss idag for en uforpliktende samtale på nummer +47 23 89 71 22, eller sende en e-post til tavex@tavex.no.

Gullpriser (XAU-NOK)
18 009,30 NOK/oz
  
- 80,87 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
219,36 NOK/oz
  
- 1,91 NOK
Annbefalte artikler

Du kan også gjerne lese