Opprett varsel
Opprett ny pris bot
+ -
Opprett ny pris bot
Prisbot sammendrag

Du kan avbryte PriceBot når som helst og har ingen forpliktelser når boten foretar automatisk bestilling.

FORHÅNDSSALG

Amerikansk Saint Gaudens Double Eagle gullmynt

Preorder
Tavex har gleden av å presentere Saint-Gaudens Double Eagle gullmynten på 20 dollar, et anerkjent og ettertraktet ... les mer
Vi selger Vi kjøper Margin
24865,72 NOK
23604,18 NOK 5.30%
Levering med Bring fra GRATIS avhengig av postsone
Pick-up fra Tavex kontor - GRATIS
See less
Pick-up fra Tavex kontor - GRATIS
Free delivery available
Se mer
The photos are used for illustration purposes only and may not be an exact representation of the product.

Introduksjon

Tavex har gleden av å presentere Saint-Gaudens Double Eagle gullmynten på 20 dollar, et anerkjent og ettertraktet stykke som representerer æraen til en global supermakt. Det ble etablert under glansdagene til California Gold Rush i 1850, og er den største pålydende "$20" og den tyngste gullmynten som har sirkulert som lovlig betalingsmiddel i USA. Denne mynten var i hjertet av det amerikanske finanssystemet, og ga monetær stabilitet og god likviditet, og bidro til å forme og fremme veksten til det som skulle bli verdens største økonomi. Følgelig er $20 Double Eagle et verdifullt stykke amerikansk historie – en arv laget i 21,6 karat gull. Utsmykket med symboler på frihet og uavhengighet, den guddommelige Lady Liberty og en imponerende ørn midt i flyet, er Saint-Gaudens Double Eagle på 20 dollar et imponerende gullstykke som vil være et verdifullt tillegg til enhver gullportefølje eller myntsamling.

Hvorfor kjøpe?

 • $20 Saint-Gaudens Double Eagles er blant de mest kjente gullmyntene i USA. Foruten den britiske suverenen, var de de mest pregede og følgelig mest sirkulerte gullmyntene i verden.
 • $20 Saint-Gaudens Double Eagles er både en gullinvestering og et samleobjekt. $20-gullmyntene var ryggraden i USAs finanssystem og var i spissen for landets fremvekst for å bli en supermakt. Selv om disse myntene var imponerende, ble de fleste av dem smeltet ned etter president Franklin D. Roosevelts ordre om gullkonfiskering fra 1933

 • $20 Saint-Gaudens Double Eagle gullmynter er unike. I motsetning til andre gullmynter på den tiden, var $20 Double Eagles massive som inneholdt nesten en hel unse gull. Det faktum at de inneholdt så mye gull, og dermed verdi, gjorde dem til en av de foretrukne myntene for global handel.

 • $20 Saint-Gaudens Double Eagle gullmynter er penger. De er fritatt for merverdiavgift, og kan som sådan byttes ut i hele Europa av både bullionhandlere og investorer.

 • $20 Saint-Gaudens Double Eagle gullmynter tilsvarer sparing. USD 20 gullmynter i USA er et ideelt valg for enhver langsiktig sparer som setter pris på sikkerheten og stabiliteten ved å eie fysiske gullmynter.
 • $20 Saint-Gaudens Double Eagle gullmynter er en utmerket måte å diversifisere porteføljen din. Gulls lave korrelasjon med andre finansielle eiendeler gjør at suverene gullmynter fungerer som en porteføljesikring mot markedsrisiko.

Å kjøpe gull, betyr lavere risiko og beholde verdi

Gulls verdi har de siste årene økt, noe som gjør det til en god sikkerhet for å lagre verdi.

 • Produkt verdi
  24865,72 NOK
 • Kjøpspris
  23604,18 NOK
 • Din risiko nå
  1261,54 NOK

Fakta: gullpriser i NOK har økte 116.95% de siste 8 årene. Den laveste prisen var 9120,54 NOK/oz og den høyeste var 26892,40 NOK/oz. Markedsprisen idag er 24581,10 NOK/oz

Historie

California Gold Rush førte til pregingen av $20 Double Eagle gullmynten

Da en kar ved navn Samuel Brannan løp opp og ned i gatene i San Francisco og ropte «Gull! Gold on the American River!», visste han lite om at han ville sette i gang det største gullrushet på 1800-tallet. Imidlertid klaget han absolutt ikke, siden han eide den eneste jernvarebutikken med hakker, spader og panner mellom San Francisco og de nyoppdagede gullmarkene.

Ettersom gullets mystiske lokke har tiltrukket menneskeheten i tusenvis av år, satte ord om utallige rikdommer i åsene og elvene i California i gang en vanvidd. Menn i hundrevis, så tusenvis og til slutt i titusener ankom California på alle måter de kunne, da dette edle metallet igjen ropte og vekket menns trang til rask rikdom. Folkevandringen var så stor at San Francisco, som i 1846 var en liten bosetning med ikke mer enn 500 innbyggere, vokste til en blomstrende by på rundt 35 000 i 1852. I 1855 anslås det at mer enn 300 000 mennesker fra alle lag av liv, etnisitet og alder hadde kommet til California.

Det var absolutt gull å finne. Det var ikke uvanlig at prospektører som hadde ankommet i begynnelsen av gullrushet, fant gull verdt ti, femten og tjue tusen dollar i løpet av dager, bare ved å bruke primitive gruveverktøy som panner og hakker. Faktisk var gull så rikelig at det begynte å øke prisene på varer og tjenester på hele vestkysten. Dette var ikke overraskende, ettersom det anslås at selv i 1853, bare fem år inn i gullrushet, var det funnet rundt 373 tonn gull i Californias elver og bekker (verdt 15,6 milliarder dollar til september 2014-priser).

Da gullet fra California begynte å nå myntverket, ble det raskt klart at den daværende lovlige gullmynten, Quarter Eagle $2,50, Half Eagle $5 og Eagle $10, ikke var tilstrekkelig for mengden gull som kom. Det var mot dette bakteppet at lovgivningen for opprettelsen av Double Eagle eller $20-stykket ble vedtatt av kongressen 3. mars 1849. Deretter ble $20 Double Eagle, som inneholdt nøyaktig dobbelt så mye gull som $10 Eagle, utstedt for første gang i 1850.

$20 Double Eagles stimulerte amerikansk økonomisk aktivitet

Fra 1850 til 1933 ble $20 Double Eagles preget kontinuerlig, da de nye, rike gullgruvene i California uavbrutt leverte dette edle metallet til markedet. Faktisk var økningen i gullforsyningen den største og raskeste USA noen gang hadde sett. De tilførte pengene (gull) hadde en enorm økonomisk innvirkning, og fungerte som en økonomisk multiplikator - satte i gang en kjede av reaksjoner, som alle akselererte økonomisk vekst.

Mat, klær, jernvareforsyninger, luksusvarer og tungt maskineri som dampbåter for elvetrafikk, bare for å nevne noen ting, fikk stor etterspørsel på vestkysten. Når en vare eller en tjeneste var mangelvare, måtte ambisiøse migranter tilby det. For eksempel ble produksjonsindustrien levende for å produsere gruvemaskiner, som steinknusere, gruvetraller og -bor, dampmaskiner og mudringsmaskiner. For å bygge disse maskinene var det nødvendig med mye jern og derfor ble det opprettet en jernindustri i Nord-California. Et dusin støperier over hele staten utviklet seg for å smelte og støpe jernet, pulverfabrikker ble grunnlagt, og trelastindustrien ekspanderte ettersom tre ble etterspurt som byggemateriale for hus og gruver. I 1870 produserte flere tusen arbeidere gruveutstyr i området rundt San Francisco.

For å mate alle nykommerne trivdes landbruks- og matvareindustrien. Hveteåkre med tilhørende melmøller, storfegårder og slakterier, vingårder og vingårder ble svært lønnsomme virksomheter. Faktisk, i 1847, hadde California ingen kommersielle melmøller, men i 1865 var mer enn to hundre melmøller i drift, og forsynte ikke bare det lokale markedet, men eksporterte betydelige mengder til Asia, Storbritannia og deler av Europa.

Volumet av handel og handel i alle sektorer dukket opp. Behovet for transport økte og følgelig ble veier, jernbaner og havner bygget. Banker og finansinstitusjoner ble opprettet for å gi finansiering; Kort sagt, det amerikanske vesten blomstret. Ettersom gull i form av $20 Double Eagles strømmet gjennom resten av den amerikanske økonomien, stimulerte det etterspørsel og investeringer, noe som førte til etableringen av tusenvis av virksomheter over hele landet. The $20 Double Eagles ville bidra ikke bare til økonomien i USA, siden de også hadde en betydelig innvirkning på global handel.

Verdien av $20 Double Eagle og verdenshandel

Sammenlignet med andre gullmynter på den tiden, var $20 Double Eagles massive – inneholdt nesten en hel unse gull. Faktisk var de verdens mest verdifulle lovlige betalingsmiddel gullmynt, en ledende posisjon beholdt langt inn på 1900-tallet. Deres store vekt og tilsvarende verdi hadde helt klart en rekke fordeler: de var billigere å produsere og lettere å transportere, og ble også favorisert som gullreserver av myndigheter og finansinstitusjoner.

Når det er sagt, var gull verdt $20 på den tiden mye penger. For eksempel, ved begynnelsen av 1800-tallet var gjennomsnittlig dagslønn for en snekker 2,30 dollar, mens en produsent i ullindustrien fikk 1,42 dollar om dagen. Som en konsekvens av deres høye verdi, ble $20 Double Eagle utelukket fra å bli brukt til daglige transaksjoner; i stedet ble den først og fremst brukt til internasjonal handel og som støtte for amerikanske dollarsertifikater (som i dag vil bli betraktet som papirdollar).

Da San Francisco Mint ble etablert i 1854, ble Double Eagles regelmessig sendt til Europa, Asia og Sør-Amerika i bytte mot varer. På denne måten havnet millioner av $20 Double Eagles i utenlandske bankhvelv, og ble en del av gullreservene deres. I kjølvannet av WWI ble en betydelig mengde Double Eagles også sendt til det krigsherjede Europa som økonomiske lån for gjenoppbyggingen. $20 Double Eagle ble en pålitelig mynt som tjente det globale samfunnet i nesten et århundre, og ble den mest populære amerikanske mynten gjennom tidene. Denne tilliten – som førte til dens jevne popularitet – var basert på det faktum at selv om det ble gjort endringer i designet, forble dimensjonen, størrelsen og metallkonstitusjonen uendret i mer enn åtte tiår.

Double Eagle-designet på $20

I løpet av de åtte tiårene den ble utstedt, hadde $20 Double Eagle-mynten to forskjellige design. De preget fra 1850 til 1907 ble pyntet med bysten av Lady Liberty og Great Seal of United States, mens det andre, markant annerledes designet, kunstferdig unnfanget av den amerikanske billedhuggeren Augustus Saint-Gaudens, dukket opp fra 1907 til 1933.

Liberty Head - 1850 til 1907

Kronikken om Double Eagles design begynner med Robert Scot, den første sjefgravøren for United States Mint. En sølvsmed av yrke, han var kjent som en stor seddelgraver, og arbeidet hans ble holdt høyt av ledende skikkelser, som Thomas Jefferson. Scot var ansvarlig for opprettelsen av det originale designet til Lady Liberty-bysten og det store seglet som dukket opp for første gang i 1795 på Liberty Cap Half Eagle gullmynten på $5. Denne designen ble senere modifisert og brukt på den nye $20 Liberty Head Double Eagle i 1850.

Fram til 1907 forble rammeverket for dette designet det samme; Imidlertid ble det gjort mindre justeringer som inkluderte måten "tjue dollar" ble skrevet på og tillegget av mottoet "IN GOD WE TRUST" i 1866. Opprinnelig bar ikke designet noen referanse til Gud, men etter Amerikas borgerkrig, Det ble hevdet at guddommelig hjelp var nødvendig for å helbrede arrene etter denne konflikten. Derfor begynte det amerikanske finansdepartementet å eksperimentere med forskjellige religiøse mottoer som inkluderte "VÅRT LAND, VÅR GUD", "GUD, VÅR TILLIT", og til slutt IN GOD WE TRUST.

Saint-Gaudens - 1907 til 1933

$20 Saint-Gaudens Double Eagle er en fascinerende gullmynt som, foruten å bli ansett som den vakreste gullmynten i USA, også verdsettes for å ha en spennende og unik historie. Arven etter Saint-Gaudens-mynten på 20 dollar begynte ved et middagsselskap der president Theodor Roosevelt diskuterte med Augustus St. Gaudens, en fremtredende billedhugger på den tiden og nær venn av presidenten, ideen om å forskjønne den eksisterende sirkulerende gullmynten til land. Roosevelt – en karakter med en sprudlende personlighet – beundret dypt de estetiske høyrelieffmyntene fra antikkens Hellas. Hans forkjærlighet for slike mynter var så stor at han var fast bestemt på å introdusere amerikansk mynt med lignende design. Augustus, som delte dette synet, ble følgelig ansatt av presidenten for å lage en serie design basert på de klassiske modellene.

Etter å ha jobbet i ett år med et forslag til det nye designet, ble den berømte billedhuggerens helse dårligere, og han ble tvunget til å gi fra seg arbeidet til sin assistent, Henry Hering, som til slutt fullførte det estetiske mesterverket. Da Roosevelt var klar, mottok den endelige modellen i myntstørrelse av St. Gaudens' verk som, foruten å ha et visuelt utseende helt annerledes enn det gamle Liberty Head-designet, ikke inneholdt noe religiøst motto eller dato i arabiske tall, siden romertall ble brukt i stedet. Roosevelt var klar over at de sistnevnte endringene ville bli kritisert av den amerikanske kongressen; Han var imidlertid så fornøyd med den nye modellen at han i et brev til Hering skrev: «Jeg har instruert myntdirektøren om at disse diesene skal reproduseres så raskt som mulig og som de er. Det er rett og slett fantastisk. Jeg antar at jeg vil bli siktet for det av Kongressen, men jeg vil betrakte det som en veldig billig betaling!»

Designet for den nylig foreslåtte Double Eagle på $20 inkluderte figuren av Lady Liberty som holder en flammende fakkel og olivengren, mens hun marsjerte resolutt fremover med draperiet og håret flytende fritt i vinden. Hennes majestetiske holdning ble forsterket av solstrålene, uttrykt som linjer i bakgrunnen. Baksiden av mynten inneholdt en majestetisk ørn midt på flukt, sett fra siden, støttet av solens stråler.

Både Roosevelt og St. Gaudens ønsket å se denne utformingen i høyrelieff, men myntegraverbarberen protesterte og sa: «Det finnes ingen presser noe sted, i myntverk eller i bruk blant sølvsmeder, som kan bringe frem det foreslåtte relieffet ditt ved en enkelt slag." Tydelig irritert over myntverkets svar, grep Roosevelt kraftig inn og ga en klar ordre til det amerikanske myntverket: "Begynn den nye utgaven selv om det tar deg hele dagen å slå en del!" Mynten forpliktet, og i 1907 produserte den den første gullmynten på $20 med Saint-Gaudens-designet. Selv om mynten var nydelig, eksepsjonelt rik på detaljer og en strålende glans, måtte den 172 tonn store myntepressen som var innstilt på maksimal styrke gi mynten 9 slag før alle detaljene ble fullstendig uttrykt. Presidenten innså til slutt hvor upraktisk det var å produsere mynter i høyrelieff, spesielt siden kontinuerlig produksjon bare krever ett slag per stykke.

Så snart relieffet for $20 Eagle Saint-Gaudens Double ble senket, begynte mynten fullskala produksjon i 1908. Senere samme år ble mottoet "IN GOD WE TRUST" lagt til på grunn av det offentlige ropet over dens utelatelse, og Roman tall ble byttet ut med arabiske tall. Dette var de siste endringene som ble gjort, og fra den datoen og utover ble titalls millioner eksemplarer preget, og de fleste havnet i hvelv i USA og Europa. Uheldige var imidlertid de myntene som endte opp i innenlandske hvelv, ettersom de ble et lett mål for myndighetene etter president Franklin D. Roosevelts ordre om gullkonfiskering fra 1933.

USAs gullkonfiskering og smelting av $20 Double Eagles

Med USA midt i en alvorlig depresjon, ble Double Eagle på 20 dollar naturligvis den foretrukne ressurs. Med folk som søkte å bytte alle former for papirpapirer, inkludert sedler, mot gull, opplevde finanssektoren og regjeringen selv et løp på gullreservene. For å forhindre dette utstedte president Franklin D. Roosevelt i 1933 den beryktede executive order 6102 som ga amerikanere mandat til å levere inn gullet sitt og motta papirpenger i bytte. Gullmynter som var lagret i private eller offentlige hvelv på tidspunktet for ordren ble konfiskert og deretter smeltet ned av det amerikanske statskassen i de kommende årene - millioner av $20 Double Eagles omkom på denne måten. Det faktum at Double Eagles ble mye brukt i handel var en ekstra fordel, ettersom de myntene som ble gjemt bort i oversjøiske hvelv ikke kunne beslaglegges.

FDRs gullkonfiskering avsluttet ikke historien til denne praktfulle mynten; tvert imot, det førte faktisk til en bisarr hendelsesforløp som faktisk økte populariteten til $20 Saint-Gaudens Double Eagle. I 1933 slo US Mint 445 555 Double Eagles; Imidlertid ble ingen sluppet ut i sirkulasjon, men ble i stedet smeltet ned og omgjort til gullbarrer som ble en del av Fort Knox gullreserver. Ut av denne batchen sparte US Mint bare to $20 Saint-Gaudens Double Eagles, som ble en del av US National Numismatic Collection.

I følge offisielle poster var disse to myntene de eneste gjenlevende juridiske eksemplarene det året, men dette faktum ble avvist i 1944 da flere 1933 Double Eagle-mynter ble vist på en myntauksjon. Tydeligvis hadde noen ulovlig fjernet flere av disse myntene fra Myntverket et tiår tidligere, og fordi disse myntene ble ansett som stjålet eiendom fra US Mint, begynte US Secret Service å spore dem opp.

Ett år i etterforskningen deres hadde de identifisert tilretteleggeren for minst ti Double Eagles fra 1933: Israel Switt, en gullsmed i Philadelphia, innrømmet at han solgte myntene, men kunne ikke fortelle hvordan han hadde skaffet dem. Mens ni av disse myntene til slutt ble gjenfunnet, noe som ironisk nok skogte deres opprinnelige skjebne, som var ovnen, avslørte dokumenter fra Secret Service at Switt hadde solgt den siste Double Eagle fra 1933 til en Texas-forhandler, som igjen hadde solgt den til kong Farouk av Egypt.

Kongen, en ivrig myntsamler – med en samling på mer enn 8500 mynter – hadde lovlig eksportert mynten fra USA før Secret Service-agentene klarte å finne den. Når dette ble avslørt, ble han kontaktet av det amerikanske finansdepartementet som ba om retur av Double Eagle. Mynten ville imidlertid forbli i kong Farouks besittelse, ettersom begynnelsen av andre verdenskrig ville pre-okkupere finansdepartementet.

I 1952 ble Farouk avsatt i et kupp, noe som resulterte i at eiendelene hans, som inkluderte Double Eagle fra 1933, ble lagt ut på offentlig auksjon. Så snart den amerikanske regjeringen ble klar over denne handlingen, ba de nok en gang om å få tilbake mynten. Den nye egyptiske regjeringen gikk med på å overlate mynten, men dette var ikke mer enn et tomt løfte, siden mynten på "mystisk vis" forsvant, for aldri å bli sett igjen i Egypt.

År og deretter tiår gikk, som om Farouks $20 Saint-Gaudens Double Eagle var tapt for alltid. Men siden historien om $20 Double Eagle var intet mindre enn ekstraordinær fra den dagen den først ble truffet, ville skjebnen holde den slik, med Farouks Double Eagle som på en bemerkelsesverdig måte dukket opp i New York i 1996. Det året, Stephen Fenton, styreleder i British Numismatic Trade Association og en mynthandler selv, ankom "Big Apple" for å møte en amerikansk forhandler som var interessert i å kjøpe Farouks Saint-Gaudens Double Eagle for $850.000. Fenton, (ifølge hans eget vitnesbyrd) var en vanlig kjøper av mynter fra Farouks samling, og hadde en dag fått muligheten til å skaffe Farouks $20 Double Eagle. Han skal ha kjøpt mynten for 210 000 dollar fra en egyptisk gullsmed som hadde nære bånd til landets militære, det samme militæret som tidligere hadde båret deg kong Farouk.

Avtalen mellom Fenton og den amerikanske forhandleren ville ikke gå etter planen, siden begge mennene ikke var klar over at informasjon om transaksjonen deres hadde blitt formidlet til Secret Service av en medarbeider av dem. De ble begge arrestert og agentene konfiskerte Saint-Gaudens Double Eagle på 20 dollar. Fenton ble raskt løslatt, men den juridiske kampen om eierskapet til Double Eagle fra 1933 skulle vise seg å være langvarig - fem år for å være nøyaktig.

Og likevel, mirakuløst nok, klarte Fenton å inngå en avtale med justisdepartementet: mynten skulle selges gjennom Sotheby's, det verdenskjente auksjonshuset, og saksbehandlingen skulle deles mellom dem. I 2002 ble Farouks $20 Double Eagle auksjonert bort til en anonym kjøper for en ufattelig $7 590 020,00, den høyeste prisen som noen gang er betalt for en mynt.

Sagaen om Saint-Gaudens Double Eagle fra 1933 tok ikke slutt det året, ettersom flere ville dukke opp i de påfølgende årene, hver med sin egen spennende historie å fortelle – og sementerte arven fra Double Eagle på 20 dollar som USAs mest verdifulle og ettertraktede klassiske gullmynter.
Produkt vekt i gram
33.43624
Gull vekt i gram
30.09262
Finhet
900
Gull vekt i Troy ounces
0.9675
Diameter
34
Tykkelse
-
Mynt verdi beskrivelse
20 Dollar
Produsent
USA

Advers

Forsiden skildrer den guddommelige Lady Liberty som resolutt marsjerer fremover med draperiet og håret flytende fritt i vinden; hun bærer en flammende fakkel og en olivengren, med solstrålene i bakgrunnen som forsterker hennes majestetiske holdning. Hun er omgitt av stjerner som representerer medlemslandene i unionen, og ordet LIBERTY er tydelig markert over henne. Nederst til venstre i bakgrunnen er Capitol-bygningen synlig, og til høyre er pregåret akkompagnert av Augustus Saint-Gaudens monogram.

Revers

Baksiden viser en imponerende ørn i midten av flyvningen, forsterket av gylne stråler som sendes ut fra solen under. Over ørnen er teksten "UNITETE STATES OF AMERICA" og valøren "TWENTY DOLLARS". Mynter preget fra 1908 og utover viser mottoet "IN GOD WE TRUST" som sirkler rundt solen under ørnen.

Emballasje

Hver mynt er individuelt pakket i en hard plastkapsel om ønskelig.

Sikker og rask levering av Bring

Din bestilling er forsikret og levert av Bring. Etter at vi har mottatt din betaling, sendes produktene innen 24 timer. Leveringstid er innen 3-4 virkedager. Hvis du ønsker, kan du også personlig hente bestillingen på et av våre kontorer i X samme dag vi mottar betalingen. I tilfeller der vi ikke kan sende bestillingen din med en gang, vil vi alltid informere deg om tidsforsinkelsen.

Forsikring

Pakken er fullstendig forsikret og hvis i det svært usannsynlige tilfellet at pakken blir borte eller skadet, vil vi sende varene tilbake eller refundere pengene dine. Forsikringskostnadene avhenger av verdien av bestillingen din (1% av verdien).

Sporing

Når produktene er pakket og sendt, vil du motta instruksjoner og en kode for å spore forsendelsen.

Forventet fraktkostnader

Tavex tilbyr enkel og sikker frakt for all netthandel. Ta en nærmere titt på kostnadene.

Få en gratis konsultasjon
Lær mer om hvordan gjøre trygge investeringer, og få verdifulle råd