Opprett varsel

Alar Tamming om den nye normalen

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 26.05.2020
Gullpriser (XAU-NOK)
24922,30 NOK/oz
  
+ 55,30 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,97 NOK/oz
  
+ 4,13 NOK

Følgende artikkel ble publisert i Eesti Äripäev, Estlands viktigste næringslivsavis.

Under pandemien i 2020 stilte vi mer enn 350 estiske næringsdrivende og ledere følgende spørsmål: Hvilken karakter vil du gi de estiske myndighetene i denne unntakstilstanden? Har statens innblanding i økonomien vært for svak eller for sterk? Hvordan blir den nye normalen etter koronaviruset?

Myndighetene gjorde det de kunne, men det er viktig å huske at økonomien også uten koronaviruset er på vei inn i historiens største krise, sier eier av Tavid AS*, Alar Tamming, som svar på spørsmålene våre.

I denne krisen må man først og fremst tenke på at vi alle er med på en slik situasjon for første gang. Ikke fordi menneskeheten ikke har møtt på utfordringer før, men fordi man for første gang opplevde et virus som i katastrofesammenheng kan sammenlignes med Tsjernobyl-ulykken.

I beste fall er det en advarsel som forteller oss at forskning og utvikling av virus til bruk i krigføring ender dårlig for alle. Det riktige hadde vært å avslutte og offentliggjøre alle slike prosjekter.

Ettersom vi har å gjøre med en ny situasjon, hvor løsninger må finnes raskt i stedet for å bruke tidligere erfaringer og kunnskap, er det umulig å gjøre det helt rette uten å agere for sterkt eller svakt. Det er som å sette noen til å spille basketball som aldri har spilt det før og forvente at han skal treffe på første frikast. Det er umulig, og det ville vært tilfeldig om det skjedde.

På samme måte er det meningsløst å sette karakter på myndighetene på det som skjedde, for de har sikkert gjort sitt beste i situasjonen. Man bør heller følge med på det som skjer videre. Jeg liker tankegangen om at det er bedre å frykte enn å angre bedre enn tankegangen om at man kun vinner ved å være tøff.

La oss heller se fremover

Det kan koste dyrt å være overmodig. I rally kjører man av og til av veien, og kommer ikke alltid frem til mål, fordi man ratter for mye og havner i motsatt retning av dit man skal. Det er mulig at vi om et år eller to har holdningen om at menneskeliv er viktig, men at økonomien er viktigst og at folk tvinges til å gå syke og med symptomer på jobb.

Det som er sikkert, er at vi er i begynnelsen av en endring i samfunnet hvor det også i økonomien skjer strukturelle endringer. Det er viktig å huske at økonomien også uten koronaviruset stod på randen av tidenes største krise. Viruset er en av faktorene som får prosessen til å gå fortere, og kanskje også bringer oss nærmere løsningen.

Situasjonen vil ikke oppstå igjen. I beste fall skjer det en opprydning, hvor bedrifter som kun kunne opprettes med opptak av kreditt og som ikke er viktige for samfunnet går konkurs.

I verste fall beveger vi oss mot et totalitært samfunn, som heller ikke kan vare evig.

Borgerlønn forverrer krisen

Sannsynligvis vil det komme forslag som virker gode, men som i et lengre perspektiv kan føre til hyperinflasjon og kollaps i finanssystemene. Et slikt forslag er borgerlønn, som ingen motsier, men som vil sette i gang en prosess hvor lønningene og prisene øker om hverandre og stadig raskere.

Man kan også tenke seg at hyperinflasjon er bra for de fleste land fordi de blir kvitt gjeld, men det skjer på bekostning av folks levestandard. Innføring av borgerlønn er et tegn på at krisen forverres, men det fremstår som at det ikke er til å unngå.

Ettersom vi foreløpig er i første steg av krisen, kan gjenoppretting skje først når de svake leddene i dagens system er likvidert. Altså må alle bedrifter, inkludert banker, som ikke er bærekraftige, gå konkurs.

Den endelige forbedringen vil komme når hele finanssystemet er restartet og det har blitt et helt nytt pengesystem. At boblen sprekker er ikke et problem, men løsningen.

Med tanke på den nåværende usikkerheten og kaoset ville jeg blitt veldig overrasket om det ikke skulle komme nye overraskelser. Og selv om man har lært seg frikast i basketball, har det lite nytte om man plutselig må sjonglere fem baller på én gang.

Sånn er livet. Det som er sikkert, og som vi kan lære av historien, er at vi aldri kan være sikre på noe.

_______________________

*Tavex AS er Tavid AS’ norske datterselskap

Du kan også gjerne lese