Opprett varsel

Amerikanske økonomer er i økende grad bekymret for inflasjon

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 14.06.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
26342,30 NOK/oz
  
+ 103,90 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,89 NOK/oz
  
+ 4,56 NOK

Amerikanske økonomer er i økende grad bekymret for inflasjon

Økonomer er stadig mer bekymret for inflasjonen, med forventninger om at den vil holde seg på 3,53 prosent ved utgangen av året. Federal Reserve forventes å fortsette å stramme inn pengepolitikken på kort sikt, de fleste økonomer som ikke forventer et rentekutt i år. Økonomer spurt av The Wall Street Journal er stadig mer bekymret for inflasjonen. Økonomer forventer at Federal Reserve vil fortsette å stramme inn pengepolitikken på kort sikt.

Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg på 3,53 prosent ved utgangen av året. I januar forventet eksperter at inflasjonen skulle være 3,1 prosent ved utgangen av 2023. I mars steg konsumprisindeksen med fem prosent, meldte The Wall Street Journal.

Federal Reserve hevet renten med 0,25 prosentpoeng i mars. Den siste renteøkningen tok federal funds-renten til mellom 4,75 og 5,00 prosent, det høyeste nivået siden september 2007, da den globale finanskrisen brøt ut. De fleste økonomer forventer at Federal Reserve vil bringe federal funds-renten til minst 5,125 prosent. De fleste økonomer forventer at Federal Reserve ikke vil lempe pengepolitikken i år.

– Vi forventer ingen rentekutt i år. Med mindre problemene rundt små og mellomstore banker blir verre, sier Joe Brusuelas, økonom ved konsulentfirmaet RSM.

Med både renter og inflasjon fortsatt høyere enn forventet, anslo eksperter at landet kan bli rammet av en resesjon i løpet av de neste 12 månedene. De forventer at nedturen blir kortvarig og starter i tredje kvartal i år.

I forrige uke advarte Det internasjonale pengefondet (IMF) om at høyere lånekostnader ville bremse USAs økonomiske vekst i år.

Det internasjonale energibyrået (IEA) sa fredag ​​at produksjonskutt fra oljekartellet OPEC kan øke inflasjonen. OPEC besluttet nylig å kutte oljeproduksjonen med rundt en million fat.

Wall Street Journal-undersøkelsen ble gjennomført fra 7.-11. april og ble besvart av 62 økonomer.

Du kan også gjerne lese