Opprett varsel

Dragens år som snart starter vil bringe økonomisk hell

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 18.01.2024
Gullpriser (XAU-NOK)
24922,30 NOK/oz
  
+ 1,60 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,97 NOK/oz
  
+ 4,73 NOK

Den kinesiske kalenderen er basert på en 12-årig syklus, der hvert år er knyttet til et dyr. Fra og med 10. februar hersker den mystiske dragen i den østlige dyrekretsen, og bringer med seg velstand og lykke. Begynnelsen av det kinesiske nyåret er på en bevegelig dato, som vanligvis faller mellom 21. januar og 20. februar. Det sammenfaller ofte med den andre nye månen etter vintersolverv. I den kinesiske dyrekretsen er det 12 dyr: rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris.

Kalenderens opprinnelse forklares av en interessant legende. I gamle tider, da det ikke var en enhetlig måte å måle tiden på i Kina, bestemte den mystiske Jadekeiseren seg for å organisere et løp fra den ene enden av Den Himmelske Sjøen til den andre på sin bursdag. Alle dyrene i imperiet ble invitert til å delta, men bare 12 kom med i kalenderen. Mysteriøst vann og falske konkurrenter avsluttet reisen for noen dyr tidlig. For eksempel lurte den kloke rotten den sterke oksen ved å be om skyss. Den gode oksen lot rotta ri på ryggen sin og krysset vannet. Imidlertid hoppet rotta av oksens rygg på slutten av løpet og krysset mållinjen først, og sikret seg førsteplassen i løpet og i den kinesiske kalenderen. Oksen måtte nøye seg med andreplass. Den uheldige grisen, som hadde spist og sovnet under løpet, fullførte bare etter å ha våknet opp.

Symbol på makt og lykke

Den kinesiske dyrekretsen representerer ikke bare årenes sykliske natur, men fungerer også som et horoskop som gir innsikt i en persons indre verden. Dragen anses som et symbol på makt, tapperhet og hell i kinesisk kultur. Det troes at personer født i Drageåret arver dragens positive egenskaper som ambisjon, lidenskap og karisma. De jobber ofte i ledende stillinger og oppnår sine mål tilsynelatende uten anstrengelse.

Dragen er også knyttet til rikdom og velstand, derfor bringer Drageåret tradisjonelt suksess i økonomiske anliggender og utmerkede karrieremuligheter. Det kinesiske nyttåret er en betydningsfull helligdag for kineserne. Før det kommer, blir hjemmene rengjort for å feie bort dårlig lykke og gi plass for god lykke. Deretter henges røde dekorasjoner opp, og familier samles for et overdådig måltid for å vise respekt for sine forfedre. Å gi penger til barn og ugifte voksne er også en tradisjon, ment å bringe ekstra lykke i det nye året.

Gullende drage

Overgangen til et nytt kinesisk kalenderår feires også med spesielle gullmynter og gullbarer i verdens metallmarked. Denne tradisjonen begynte i 1976 i Hong Kong, med produksjonen av de første gullmyntene med kinesiske dyrekretssymboler – myntene var fra Drageåret.

Denne praksisen inspirerte berømte myntverksteder i mange andre land. Kinesiske dyrekretsmynter har blitt svært ettertraktet og egner seg både for investering og som gaver. De er også høyt verdsatt blant samlere.

De mest kjente kinesiske dyrekretsmyntene i verden er trolig The Perth Mint’s Lunar-seriens mynter. Serien begynte i 1996. Tradisjonelt blir 12 forskjellige mynter preget over 12 år, hver med ett av dyrekretsdyrene, der hver 12-års syklus har et unikt design og stil. Opplaget for 1-unse gull-Lunarer er begrenset til 30 000 mynter hvert år, mens 1-unse sølv-Lunarer har en årlig opplag på 300 000 mynter. Drageårets mynter har blitt preget tre ganger – i 2000, 2012 og 2024. Drageårets mynter har alltid vært de mest ettertraktede myntene i serien og har den høyeste markedsverdien.

Hvis du ønsker å starte Drageåret med en verdig investering, utvide samlingen din eller gi en minneverdig gave, kan du utforske vårt utvalg av gullmynter for Drageåret her:

1 oz Australsk Lunar Year of the Dragon 2024 Gullmynt

Du kan også gjerne lese