Opprett varsel

For gullinvestorer som er skientusiaster, har faktisk prisen på skikort falt.

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 26.01.2024
Gullpriser (XAU-NOK)
21694,20 NOK/oz
  
+ 140,30 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
240,58 NOK/oz
  
+ 2,63 NOK

Investeringsfirmaet Incrementum AG skriver i sin nye rapport at prisen på dagsbilletter på skisteder har tredoblet i euro i løpet av de siste tiårene, men har falt med mer enn halvparten i gull.

Wolfgang Ambros’ «Schifoan» («Skiing») er et av de største verkene i østerriksk popmusikk. Ingen annen sang reflekterer bedre østerrikernes kjærlighet til ski – gleden av solen og snøen som blåser opp fra skiene, den livlige atmosfæren i skianleggene, og ønsket om å tilbringe søndagen på fjellet i stedet for i et koselig hjem. «En dårlig dag på fjellet slår en god dag på jobben,» sier et populært ordtak, som rapportert.

Denne gleden har blitt noe redusert av den raske økningen i billettpriser på skisteder i de siste årene. Inflasjonsbølgen de siste to årene har ikke spart portene til vintereventyrland. Denne vinteren har billettprisene steget med 10,2 prosent, og overstiger til og med fjorårets vekst. I 11 skianlegg i Salzburg, Tyrol og Vorarlberg steg prisene i gjennomsnitt med 8,1 prosent forrige vinter, avslører rapporten. Slike prisøkninger har vært en ubehagelig overraskelse for mange lidenskapelige entusiaster.

Rapporten viser at siden vintersesongen 1990/91 har prisene på feriesteder økt i gjennomsnitt med 3,5 prosent per år. Dette betyr at sammenlignet med offisiell inflasjon, har de steget i gjennomsnitt ett prosentpoeng raskere. I løpet av denne perioden har billettprisene mer enn tredoblet.

Men, gullinvestorer har ingen grunn til å klage. Det som er sant for Oktoberfest og iPhones, gjelder også for billetter til skianlegg. Når man ser på prisene for dagsbilletter i gulltermer, har deres pris i hovedsak forblitt den samme sammenlignet med forrige sesong. Gullinvestorer kan få 27,6 dagsbilletter for en unse gull denne sesongen, det samme som forrige sesong, ifølge Incrementum-rapporten. En langsiktig sammenligning er enda mer imponerende. Prisene på dagsbilletter til feriesteder, målt i gull, har bare vært lavere i 2012/13 (29,0), 2011/12 (28,3) og 2021/22 (28) sesongene. Ser man lenger tilbake, i sesongen 1990/91, kunne man kjøpe 12 dagsbilletter for en unse gull, og i 1998/99 sesongen 8,5 billetter.

Får mer for mindre

Grunnen ligger i at siden vinteren 1990, har prisen på gull steget i gjennomsnitt med 6,1 prosent per år. Dette betyr at i euro, har prisen på gull syvdoblet.

Derfor – for gullinvestoren, har prisen på en dagsbillett falt med 57 prosent på 33 år. Sammenlignet med det dyreste året (1998/99), har prisen falt med nesten 70 prosent. Den gangen kostet ett besøk 0,118 unser, men nå har det falt til 0,036 unser.

Det bør ikke glemmes at i løpet av de siste 30 årene har østerrikske skianlegg endret seg mye. Antall heiser har økt betydelig, maksimalt antall besøkende har vokst, og komforten har forbedret seg. For mange år siden måtte frosne skiløpere kjøre opp fjellet i en 2-seters heis, nå har heisene vanligvis 4-6 oppvarmede seter. T-bar heiser ble erstattet med seteheiser, og seteheiser ble erstattet med gondoler. Køene er mindre, og snøproduksjonsteknologien har forbedret seg betraktelig.

Gullinvestorer bruker nå betydelig mindre penger på skibilletter, men får mye mer for det.

Du kan også gjerne lese