Opprett varsel

Gull - en global valuta

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 09.06.2016
Gullpriser (XAU-NOK)
24540,80 NOK/oz
  
- 376,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
312,39 NOK/oz
  
- 12,09 NOK

Tiiu Vilu

Vi har intervjuet en investor fra Oslo som av naturlige årsaker ikke ønsker å få oppmerksomhet i media. Vi kaller ham for Fredrik. Fredrik står for synspunktene sine, og hvis noen vil diskutere disse synspunktene med ham, kan han kontaktes via Tavex.

Synes du at det er fornuftig å beholde 10–15 % av oppsparte midler i gull?

Man bør ha all ledig kapital i gull. Gull er en valuta på linje med NOK, USD, EUR, etc. Men med én viktig forskjell: Det er en gitt mengde med gull i verden, og man får ikke dramatiske endringer i tilbudet slik man kan få med andre valutaer. For meg er gull en markedsstyrt global valuta – en valuta uten sentralbank.

Hvordan bevarer du din kjøpekraft?

Globaliseringen vil bare fortsette. De fleste varer jeg kjøper kommer fra utlandet. Derfor vil jeg antagelig ikke bevare min kjøpekraft over tid ved å ha pengene mine i NOK. For to år siden kostet en USD 5,85 NOK, idag koster en USD 48% mer, 8,70 NOK. Gull har i samme periode falt i verdi mot USD, men steget i verdi målt i andre valutaer. En unse gull kostet for to år siden ca. 7500 NOK, i dag koster en unse ca. 11000 NOK. Med andre ord ville du ivaretatt kjøpekraften din bedre i gull enn ved bankinnskudd. Personlig har jeg plassert alle mine bankinnskudd i gull. Det som er viktig er at man kjøper fysisk gull og ikke derivater av gull.

«Å ikke satse på gull er det samme som å satse på regjeringen. Og den som satser på regjeringen, satser i strid med 6000 år nedskrevet historie.“ – Gary North

Hva ville du anbefalt «vanlige mennesker» å gjøre i en situasjon med kollaps i nåværende pengesystem og tap av tillit til pengene som vi har brukt til nå?

Hvis man mister tillit til penger, har penger liten eller ingen verdi. Penger har i dagens samfunn kun verdi så lenge man har tillit til «byttelappen». Jeg har ingen problemer i dag med å ta i mot penger som betaling, fordi jeg er sikker på at jeg kan bytte dem i noe annet i morgen. Forsvinner denne tilliten, sier det seg selv at ingen vil akseptere betaling i form av papirpenger. Da blir det kun reelle verdier som man kan bruke for å bytte til seg varer og tjenester. Jeg har ingen tro på at systemet vil bryte sammen. Det er mer sannsynlig at pengenes verdi vil bli vannet ut over tid. Gull er og har vært globalt akseptert som valuta gjennom tusener av år.

Du kan også gjerne lese