Opprett varsel

Gull steg til ny rekord i november, søndag kveld var den viktigste begivenheten på gullmarkedet på 4 år

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 14.12.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
26478,20 NOK/oz
  
- 78,40 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
326,70 NOK/oz
  
- 4,89 NOK

Etter min mening fant den viktigste begivenheten de siste fire årene sted på gullmarkedet søndag kveld, mandag – et årelangt motstandsnivå ble brutt, som kan føre prisene til nye høyder neste år. I tillegg kan man merke en svært viktig trend der virkningen av realrenter på gull har avtatt.

Gullprisen steg totalt 4,5 prosent i november og endte siste dag i måneden på 2 071,88 dollar unsen, også en ny all-time high. Den forrige prisrekorden går tilbake til 6. august 2020, da gull avsluttet dagen på $2 063,3.

Fredagens prisrekord ble fulgt av en ekstraordinær kursbevegelse søndag kveld (3. desember) mot mandag, hvor gull steg med 77 dollar eller 3,7 prosent på bare én time. Slike bevegelser forekommer svært sjelden i gullmarkedet og er vanligvis forbundet med noen spesifikke hendelser. For eksempel så vi veldig store kortsiktige bevegelser både under utfallet av Brexit-avstemningen og starten på krigen i Ukraina.

Denne gangen var årsaken imidlertid i stor grad teknisk. Nivået i området 2050-2070 dollar har allerede holdt gull i nesten tre og et halvt år – prisen var der i august 2020, mars 2022 og mai 2023.

Dette skapte et veldig sterkt motstandsnivå som har vist seg veldig vanskelig for gull å bryte. Den siste dagen i november lukket imidlertid gullet like under rekordhøye all-time, og hele måneden endte også med rekordhøye. Samme dag sa Federal Reserve-sjef Jerome Powell at markedene undervurderer sjansene for ytterligere renteøkninger.

Som regel har slike meldinger fra sentralbanken hatt en dårlig effekt på gull, fordi høyere renter gjør gull mindre attraktivt sammenlignet med obligasjoner (renteøkninger pleier å være ledsaget av en økning i obligasjonsrentene). Denne gangen var det imidlertid helt motsatt – gull nådde ny rekord, og Powells ord gikk i hovedsak inn det ene øret og ut det andre for gullmarkedshandlere.

Dermed viste den siste dagen i november investorer at gullmarkedet er i en veldig sterk tilstand og kan bryte $2050-2070-nivået. Det utløste mange kjøp så snart markedene åpnet på søndag, med gull som steg til $2 148,9 en unse intradag, en ny intradag-rekord.

Den viktigste begivenheten i gullmarkedet de siste årene

Ser man på det tekniske bildet er dette den viktigste begivenheten for gullmarkedet de siste årene – det sterke motstandsnivået som har holdt seg i snart fire år ble brutt gjennom. Og det ble gjort ganske bestemt.

Riktignok fikk gull en kraftig nedgang rett etter nye topper, noe som har presset prisen tilbake til 2030 dollar per unse. Det er også noe negativt at gull ikke kunne holde seg avgjørende høyere enn nivået på ca. 2070 dollar, som var et hinder.

Dette skaper en mulighet for at det var et falskt utbrudd, så å si, og nivået vil fortsette å fungere som en sterk motstand. Et slikt bilde ser imidlertid bare mot diagrammet, der hvert stearinlys viser prisbevegelsen på en dag. Selvfølgelig kan et veldig sterkt utbrudd i løpet av dagen også sees her:

 


Men hvis du ser på den månedlige grafen, er gjennombruddet mye mer åpenbart:

 

Månedlig prisdiagram for gullpris (hvert lys viser prisbevegelsen i en måned). Kilde: Tradingview.

 

Rekorden siste dag i november og den påfølgende kursbevegelsen søndag kveld viser at heller gull har gått inn i en ny fase hvor reglene som har vært på plass i fire år er brutt. Søndagens intradagbevegelse var akkurat så skarp og avgjørende, og det månedlige diagrammet viser også et sterkt utbrudd. Så jeg tror det er mer sannsynlig at vi neste år vil se nye prisrekorder for gull, samt et nytt platå for priser og dannelsen av en teknisk struktur.

Denne avhandlingen støttes også av det faktum at det ikke skjedde noe ekstraordinært søndag kveld (for eksempel en krig eller en større begivenhet på markedene), de medfølgende bevegelsene har en tendens til å være kortvarige og skarpe (og kan være ledsaget av falske utbrudd, så å si). Slike ting kan for eksempel merkes ved geopolitiske hendelser, som du kan lese mer om her.

Selvfølgelig kan prisen trekke seg tilbake før et nytt platå dannes, siden den har beveget seg veldig raskt opp siden begynnelsen av oktober. I denne forbindelse er det avgjørende nivået krysset, og hvis vi ser på de fundamentale faktorene og det tekniske bildet, kan vi nå intervallet 2300-3000 dollar ganske raskt.

Paradigmet for gullmarkedet som har vært gyldig så langt kan være i endring

Selv om sjefen for Federal Reserve i slutten av november signaliserte at renteøkningene kanskje ikke er over, forventer markedene et rentefall allerede i første halvdel av neste år. Det ser ut til at markedene tok Powells kommentarer som en bløff og ikke tok dem på alvor.

Tradisjonelt har prisen på gull på mellomlang sikt i stor grad vært avhengig av realrenten (inflasjonsjustert rente) på amerikanske statsobligasjoner og dollarkursen. Hvis begge faller, vil det ha en positiv og motsatt effekt på gullprisen. Du kan lese mer om forholdet mellom realrenten på obligasjoner og prisen på gull her.

Interessant er det imidlertid at det i løpet av det siste året har blitt lagt merke til hvordan prisen på gull har beveget seg noe bort fra bevegelsen i realrentene. Etter min mening dukker det opp et nytt paradigme der gullprisen ikke lenger avhenger så mye av realrenten og dollarkursen.

Realrentene steg til det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008 i november. Hva gjorde gull på samme tid? Svevde til nye rekorder uten å blunke. Det er riktig at markedet også er sterkt påvirket av forventninger, det vil si den forventede renteretningen i fremtiden, som er ganske nedadgående. Likevel er et slikt skille fra reelle interesser betydelig.

Sist gang realrentene var så høye, kostet en unse gull mer enn halvparten så mye (omtrent $900 per unse).

Det ser ut til at gull har begynt å bli mer påvirket av fundamentale faktorer, som er fysisk etterspørsel (spesielt fra sentralbanker), uansvarlig finanspolitikk og gjeldsbyrder til land, pengetrykking fra sentralbanker etter hver krise (og økende likviditet i systemet) , og langsiktig inflasjon og stagflasjon.

Du kan også gjerne lese