Opprett varsel

Hva er melkeflekker?

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 14.06.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
24540,80 NOK/oz
  
- 376,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
312,39 NOK/oz
  
- 12,09 NOK

Hva er melkeflekker?

Melkeflekker er hvite, melkeaktige merker som kan vises på overflaten av sølvmynter og barrer. Disse merkene ligner tørket melk og kan variere i størrelse og form. Melkeflekker kan forekomme på både bullion og proof-ferdige mynter, men de er mer vanlig å finne på sølv bullion mynter med en renhet på 999,0 eller høyere. De er sjelden å se på eldre mynter med legeringer.

Årsak til melkeflekker

Årsaken til melkeflekker kan være flere, selv om det er allment antatt at den mest vanlige kan dannes under produksjon som et resultat av kjemikalier som brukes under preg og glødingsprosessen. Imidlertid kan flere faktorer ha innvirkning, inkludert måten sølvet reagerer med forurensninger i behandlingen, håndteringen og lagringen av myntene. Melkeflekker kan vises på sølvmynter dager, uker, måneder eller til og med år etter at myntene er preget.

Forebygging av melkeflekker

Det er ingen definitiv måte for sølvinvestorer å forhindre melkeflekker. Oppbevaring og håndtering av myntene klokt kan imidlertid hjelpe. Innkapsling av god kvalitet i en beholder som begrenser metallets eksponering for luft og elementer kan forhindre for tidlig misfarging. Men hvis det utvikles melkeflekker under produksjonen, kan noen mynter fortsatt utvikle dem etter hvert.

Innsats for å redusere melkeflekker

Melkeflekker er vanlige og ikke begrenset til en enkelt mynt. Royal Canadian Mint har utviklet en patentert teknologi kalt MINTSHIELD™ for å redusere forekomsten av melkeflekker. Teknologien hevder å takle grunnårsaken til hvite flekker og redusere forekomsten betydelig i årevis.

Alle gullmynter fra lønneblad fra 2018 og senere er nå beskyttet med MINTSHIELD™, denne prosessen ser ut til å ha redusert forekomsten av melkeflekker i sølvlønn. Perth Mint har også tatt skritt for å redusere luftbårne partikler som påvirker områdene der mynter produseres.

Innvirkning på myntverdi

Melkeflekker påvirker ikke verdien på sølvet, da disse myntene er verdsatt basert på vekten av innholdet av edelt metall. Imidlertid kan samlere/investorer av mynter være mer bekymret for utseendet til melkeflekker, da disse myntene ofte kjøpes til en høyere pris på grunn av deres numismatiske appell. Så derfor mister disse myntene noe verdi på annenhåndsmarkedet.

Fjerne melkeflekker

Det anbefales ikke å forsøke å fjerne melkeflekker fra en mynt. Hvis du gjør det, kan det føre til å skade mynten og erstatte flekkene med små riper som kan forverre utseendet. Noen samlere har brukt en sølvpoleringsklut eller et rent, mykt hvitt blyantviskelær, mens andre har prøvd en kjemisk «sølvdipp» som fjerner et tynt lag fra overflaten av sølvgjenstanden. Disse metodene medfører imidlertid risiko for å skade mynten og anbefales ikke.

Selv om melkeflekker er en vanlig forekomst blant sølvmynter, ser noen samlere på dem som ytterligere bevis på ektheten til sølvet. Det har vært et hett diskusjonstema blant bullion-investorer og -forhandlere over hele verden i årevis. Mens noen mynte har forsøkt å redusere forekomsten av melkeflekker, er det fortsatt usikkert om de til slutt vil bli utryddet.

Du kan også gjerne lese