Opprett varsel

Karat og Renhetsmål

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 11.11.2019
Gullpriser (XAU-NOK)
24540,80 NOK/oz
  
- 376,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
312,39 NOK/oz
  
- 12,09 NOK
karat

Helt rent gull og sølv er myke metaller. Det er derfor vanlig med legering av gull og sølv for at metallet ikke skal ødelegges ved bruk. Dette er vanlig i for eksempel smykker og andre bruksgjenstander i gull og sølv.

På grunn av legeringer og edle metallers verdi er det viktig å ha ulike måter å beregne verdi, hvor mye gull som er i legeringen og hvilken renhetsgrad det edle metallet har.

Hva er “Troy-unse”?

Gull og sølv uttrykkes ofte i kilo eller gram. Men visste du at det finnes et offisielt vektmål for edle metaller? En troy-unse (oz) tilsvarer 31,1034 gram, og er det offisielle vektmålet for å måle massen til edle metaller. Gull, sølv og andre edle metaller omsettes ofte i USD per troy-unse (oz). Det vil altså si dollar per 31,1034 gram av renheten til metallet.

Hva er renhetsmål?

Renhet i gull og sølv måles i en gehalt på tusendeler. Det vil si at vi måler metallets renhet i promille. Med gullgehalt mener vi legeringens innhold av gull. Dersom en gullmynt eller barre har en gullgehalt på 999,9 betyr det at den består av 99,99 prosent rent gull.

Hva er karat og hvordan måles det?

Karat (K) er det tradisjonelle renhetsmålet på gull, og handler spesifikt om hvor mye gull som finnes i en legering. Karat-skalaen går helt opp til 24 karat, som betyr at gullet er 99,9 prosent rent gull eller mer. 1 karat gull vil si at gullets vekt i legeringen tilsvarer 1/24 av totalvekten.

Jo høyere karat, jo mykere er metallet. Det er derfor det ofte er legeringer med andre metaller i bruksobjekter som gullsmykker og lignende. Vi anbefaler alle som har kjøpt mynter hos oss å beholde de kapslene som myntene kommer i. Slik unngår du fingeravtrykk og sørger for at motivene på myntene holdes intakt. Dersom mynten er et samlingsobjekt, kan det i verste fall føre til at mynten blir mindre verdt om den håndteres jevnlig.

Har du spørsmål om gull eller sølv?

Kontakt oss gjerne dersom du har noen spørsmål om renhetsmål og karat, eller bestill en gratis konsultasjon hos en av våre konsulenter.

Se våre produkter: https://tavex.no/gull/

Du kan også gjerne lese