Opprett varsel

Fem land hvor verdier holdes i gull

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 18.01.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
26588,30 NOK/oz
  
+ 121,70 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
324,62 NOK/oz
  
- 1,07 NOK
reservene sine i gull

Mens valutaer kommer og går, har gull langvarige egenskaper som har til at den har beholdt sin verdi i tusenvis av år. Som et resultat er gull fortsatt en betydelig investering for mange land, med verdens største sentralbanker som har en betydelig del av reservene sine i gull.

Hvilke nasjoner har flest gullreserver? Hvilke land har flest gullkjøp av detaljinvestorer? La oss se:

Kinas hemmelighold

Kinas faktiske gullreserver er sannsynligvis titalls ganger høyere enn offisielt erklært.

Kina har blitt verdens største gullgraver og aktive gullkjøper i løpet av få tiår. Den kinesiske staten har på sin side støttet gullimport, men gulleksporten har blitt gjort ekstremt vanskelig.

Kinas offisielle gullreserver utgjør rundt 2 000 tonn. Den faktiske figuren er imidlertid en nøye bevoktet hemmelighet. Eksperter er enige om at det sanne tallet kan være mange ganger høyere, med ulike estimater som tyder på at lokale forretningsbanker og statseide selskaper har mellom 20 000 og 22 000 tonn gull. Ingen annen nasjonal regjering kontrollerer så mye gull.

Siden pandemien har Kina kjøpt enda mer gull, og satt rekord for de siste fem årene denne sommeren.

Fort Knox (USA)

Fort Knox Gold Depository i Kentucky, USA, er et av de sikreste stedene i verden.

Fort Knox er et av de mest kjente fortene i USA. Det regnes som et av de sikreste stedene i verden. En stor del av USAs gullreserver holdes på Fort Knox, et sted som er kjent for lesere av mange thrillere og thrillerfilmer.

Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken) har mer enn 8100 tonn gull, verdt nesten 450 milliarder dollar. Ben Bernanke, som fungerte som sentralbanksjef fra 2006 til 2014, sa at han ikke ser på gull som penger. Da kongressmedlem og libertarianer Ron Paul spurte hvorfor diamanter for eksempel ikke ble holdt som reserver, sa han: «Det er en tradisjon.» Det er opp til leserne å vurdere om gull er en tradisjon for dem eller noe mer.

Tradisjoner får folk til å kjøpe gull (India).

I følge indisk tradisjon spiller gull en unik og viktig rolle i bryllup.

Apropos tradisjoner, i India antas så mye som 25 000 tonn gull å være i private hender. Gull har en betydelig plass i indisk kultur og tradisjon. Gullbesittelse og smykker regnes som et symbol på status, makt og rikdom. Det representerer også god helse, rikdom og femininitet.

Gull er også en tradisjonell gave i landet, spesielt for ekteskapsritualer. Kjøp til bryllup står for 50 prosent av den årlige gulletterspørselen i India. Imidlertid har landets offisielle gullreserver bare 600-700 tonn.

Den indiske økonomien har blitt den tredje største økonomien i verden. Det har også dukket opp som et av de viktigste gullmarkedene globalt, ettersom folks kjøpekraft har økt betydelig de siste tiårene.

Det gamle imperiets gull gjenstår (Storbritannia)

Themsen. London er et av verdens ledende finanssentre.

Storbritannia, som mistet sin keiserlige status i forrige århundre, har offisielle gullreserver på bare 300 tonn. Likevel har London totalt mer enn 6000 tonn.

London har historisk sett vært et av de største finanssentrene, med rundt 400 000 gullbarer offisielt holdt i hvelvene. Tilhører kongeriket, andre nasjonale sentralbanker og selskaper.

Den omfattende gullbeholdningen bidrar til å opprettholde Londons finanssenter posisjon. De underbygger finansiell stabilitet i regionen og gir sentralbanker og bedrifter enkel tilgang til gullmarkedet i London.

Tysklands velstående beholder pengene sine i gull

Tyskere som elsker tradisjoner vil være sikre på at pengene deres er trygge, og derfor investerer de mye i gull.

En studie fra Steinbeis-universitetet i Berlin i fjor fant at Tyskland har rundt 9100 tonn gull på private hender. Denne mengden har økt med flere hundre tonn de siste tre årene. Undersøkelsen fant at 93 prosent av tyskerne er fornøyd med gullinvesteringen. Mer enn tre fjerdedeler av respondentene planla å kjøpe mer gull.

I følge offisielle tall har Tysklands sentralbank mer enn 3300 tonn gull – nest etter USA. Mer enn 70 prosent av sentralbankens strategiske reserver er gull

Du kan også gjerne lese