Opprett varsel

Forbes: Det er på tide å forlate tabuer og bringe tilbake gullstandarden

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 20.04.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
26342,30 NOK/oz
  
+ 86,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,89 NOK/oz
  
+ 4,36 NOK
gullstandard

Å snakke om gullstandarden er strengt tatt tabu i økonomi og blant politikere. Det er for lengst på tide å bryte det tabuet, sier Steve Forbes, grunnlegger av mediet Forbes.

«Fra George Washingtons tid til tidlig på 1970-tallet fungerte gullstandarden med suksess i USA. Gullstandarden har vært et tabubelagt emne blant økonomer og politikere i årevis, som har latterliggjort den til og med for å diskutere temaet, sa Forbes i sin videouttalelse.

«Dette er uheldig, fordi gullstandarden ville ha forhindret århundrets økonomiske katastrofe og nåværende problemer. Vi kan ikke ha inflasjon med gullstandarden. Det ville ha forhindret grusomhetene fra finanskrisen i 2008,» forklarte Forbes.

Forbes sa at dette også ville ha bidratt til å unngå den enestående undertrykkelsen av rentene og den enorme pengetrykkingen som skjedde under pandemien og før. Alt dette førte oss til den aktuelle lidelsen, sier han.

Gull som en pålitelig måleenhet

«Penger er et mål på verdi, akkurat som vekt måler tyngde, et timeglass måler tid, eller en linjal måler avstand,» sier Forbes. «Vi vet alle instinktivt at vi også trenger faste vekter og mål i markedet. Gallonmålet endres ikke hver dag, og heller ikke antall unser lik et pund, antall tommer i en fot eller antall minutter i en time.»

Økonomien fungerer best når valutaen er et pålitelig verdimål. Av mange forskjellige grunner har gull holdt sin indre verdi bedre enn noe annet i tusenvis av år – bedre enn sølv, platina, palladium, kobber, kryptovalutaer eller kokosnøtter, forklarte Forbes.

«Når prisen på gull endres, endres ikke verdien, bare verdien av valutaen som gull måles i. Penger med en fast verdi gjør det enklere å kjøpe, selge og investere – akkurat som å vite vekten til spesifikke produkter gjør det enklere å handle. En halvliter iskrem er like stor i dag som den var i går, sa Forbes.

La oss starte debatten

Hvis vi går tilbake til gullstandarden og fastsetter prisen på en unse til for eksempel $1900, så hvis prisen på gull stiger over $1900, må pengebeløpet reduseres. Hvis det faller under det, må pengebeløpet økes, sa Forbes.

«I motsetning til en vanlig myte, begrenser ikke gullstandarden kunstig pengemengden. Det betyr ganske enkelt at pengene som skapes har en stabil verdi,” forklarte han. «Gullstandarden var ikke planlagt å bli forlatt på begynnelsen av 1970-tallet, men USA sprengte systemet og vi har aldri gjenopprettet det.»

Forbes sa at siden da har den gjennomsnittlige økonomiske veksten vært betydelig lavere enn historiske gjennomsnitt. Etter å ha kommet seg etter forvrengninger forårsaket av andre verdenskrig, var USAs gjennomsnittlige årlige økonomiske vekst 4,2 prosent inntil gullstandarden ble forlatt. Siden den gang har gjennomsnittlig vekst vært 2,7 prosent frem til begynnelsen av pandemien.

«Hvis vi hadde opprettholdt den vekstraten takket være gullstandarden, ville den gjennomsnittlige husholdningsinntekten nå vært $110.000 i stedet for $70.000,» sa han som et eksempel. «La oss kvitte oss med tabuet om gull og starte debatten!»

Debatten rundt gullstandarden som en levedyktig pengepolitikk har vært et tabu i den økonomiske og politiske sfæren i flere tiår. Forbes-grunnlegger Steve Forbes argumenterer imidlertid for at denne holdningen må revurderes og oppfordrer politikere til å vurdere fordelene ved å implementere en gullstandard, inkludert å forhindre inflasjon, finansielle kriser og ustabilitet, samtidig som det gir en fast verdi for valuta og et pålitelig mål. av verdi.

Du kan også gjerne lese