Opprett varsel

Milliardærer og gull: Hvorfor Sam Zell, Naguib Sawiris, David Einhorn, John Paulson og Ray Dalio tror på å investere i edelt metall

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 28.02.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
26342,30 NOK/oz
  
+ 30,70 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,89 NOK/oz
  
+ 3,90 NOK
Milliardærer og gull

I århundrer har gull vært en verdifull ressurs, og det er fortsatt et attraktivt investeringsalternativ for mange mennesker, inkludert noen av verdens mest suksessrike milliardærer. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvorfor Sam Zell, Naguib Sawiris, David Einhorn, John Paulson og Ray Dalio alle uttrykker sin tro på å investere i gull, inkludert deres syn på inflasjon, økonomisk risiko og diversifisering.

Sam Zell

Som en eiendomsgigant med en estimert nettoformue på 5,5 milliarder dollar, tror Zell på å kjøpe gull som en sikring mot inflasjon og andre risikoer. Han kjøpte gull for første gang i januar 2019, og uttalte at det var en god sikring. Før det første kjøpet har Sam Zell vært en vokal kritiker av å kjøpe gull som en sikring mot inflasjon.

Han har sagt at han aldri så appellen til gull da det ikke genererer noen inntekt og krever lagringsutgifter, men den nåværende forringelsen av valuta på grunn av økende inflasjon har fått ham til å revurdere. Han uttrykte bekymring for at de globale myndighetene tyr til å «trykke ut penger» for å dempe de økonomiske konsekvensene av COVID-19-pandemien, og sammenlignet den nåværende økonomiske situasjonen med den på 1970-tallet.

Sam Zell sa også til Bloomberg: «Tilbudet krymper, og det kommer til å ha en positiv innvirkning på prisen. Mengden kapital som settes inn i nye gullgruver er nesten ikke-eksisterende. Alle pengene brukes til å kjøpe opp rivaler.»

Naguib Sawiris

En av Egypts rikeste menn, Sawiris, satset som kjent stort på gull i 2018, og la halvparten av nettoformuen sin i edelt metall. Han har fortsatt omtrent en fjerdedel av formuen sin i gull og anbefaler å holde 20-30 % av porteføljen din i gull. Han lanserte til og med et gullgruvefond på 1,4 milliarder dollar og ser på gull som en buffer mot markedsrisiko.

David Einhorn

Einhorn er en milliardærinvestor og har uttrykt sin tro på gull som en trygg investering, spesielt gitt den gjeldende pengepolitikken til den amerikanske regjeringen. I 2020 listet Einhorn gull som en av sine topp ti plasseringer. Han mener pengepolitikken blir stadig mer eventyrlig, og at dette gjør gull til en verdifull ressurs. Han har snakket om gull på Sohn Investment Conference, og advart om at Federal Reserve ikke vil være i stand til å kontrollere inflasjonen og anbefale gull som et investeringsalternativ. I juni 2022 fortalte Einhorn investorer at gull er en kritisk viktig ressurs i porteføljer, og at prisen sannsynligvis vil fortsette å stige. Han mener at Federal Reserve bløffer mens den strammer inn pengepolitikken for å kontrollere inflasjonen.

John Paulson

Paulson, en hedgefondforvalter, tjente en formue under finanskrisen i 2008 ved å satse mot subprime-lånemarkedet. Han har også investert tungt i gull og regnes som en av de mest suksessrike investorene innen edelt metall. John A. Paulson, grunnlegger av Paulson & Co., er en sterk talsmann for å investere i gull. Han tror at gull vil øke i verdi mens amerikanske dollar faller, og at dette vil være tilfellet ikke bare i år, men også de neste tre til fem årene. Paulsons syn på gull har gitt ham et rykte som en «gullguru». Han bemerker at det er en svært begrenset mengde investerbart gull sammenlignet med en stadig voksende pengemengde, som gir det monetære metallet grunnlag for verdistigning.

Paulson tror at gullprisene vil bli presset til oppsiden når investorer forlater lavrentende kontanter og renteinstrumenter på jakt etter inflasjonsbeskyttelse. Han anbefaler å spille det lange spillet med gull, se potensiale for betydelig verdsettelse og fremheve de-dollariseringstrenden. Sentralbanker erstatter i økende grad dollar med gull, en trend som Paulson mener bare så vidt har begynt, og han anbefaler at investorer vil ha det bedre å beholde investeringsreservene sine i gull. For 18 måneder siden la Paulson ut avhandlingen sin for hvorfor han ser potensial til å utnytte bullish gullderivatspill med potensial til å betale 25-50 ganger på et tidspunkt i dette tiåret, 2020-tallet.

Ray Dalio

Grunnleggeren av Bridgewater Associates, et av verdens største hedgefond, Ray Dalio er en sterk talsmann for diversifisering og mener at gull er en viktig del av enhver balansert investeringsportefølje. Han har kalt gull en «tidløs og universell valuta» som kan beskytte mot inflasjon og andre økonomiske risikoer.

Ifølge Dalio er gull også en god sikring mot inflasjon og bør være en del av en diversifisert portefølje. Faktisk, i 2020, sa Bridgewater Associates i sin septemberrapport at det er lurt å holde litt gull da sentralbanker ikke kan skape mer av det. Dalio har også sagt at i dagens miljø bør investorer ha en global diversifisert portefølje som inkluderer noe gull. I et 2020-intervju med CNBCs Squawk Box erklærte Dalio at «kontanter er søppel» og at investorer bør holde litt gull som en sikring mot inflasjon.

Men mens Bridgewater har en svært liten prosentandel av sin portefølje i kryptovalutaer, har Dalio sagt at hedgefondet ser mer verdi i gull enn i krypto. I et intervju fra 2021 sammenlignet Dalio bitcoin med en digital versjon av gull, men han verdsatte tydelig gull mer, og sa at hvis han måtte velge mellom de to, ville han velge gull. I en 2022 13F-arkivering viste Bridgewater Associates sin beholdning at hedgefondet fortsatt fokuserer på gull.

Selv om disse milliardærene kan ha forskjellige grunner til å investere i gull, anerkjenner de alle verdien av diversifisering og de potensielle fordelene ved å inkludere gull i sine porteføljer. Som ordtaket sier: «Alt som glitrer er ikke gull, men alt som er gull glitrer.» Gull kan være en verdifull ressurs for investorer som ønsker å balansere sine porteføljer, sikre seg mot inflasjon og beskytte mot økonomisk risiko. Ettersom finans- og investeringsverdenen blir stadig mer kompleks, vil verdien av diversifisering og de potensielle fordelene ved å inkludere gull i porteføljene deres.

Du kan også gjerne lese