Opprett varsel

Rekordstor etterspørsel etter gullmynter i 2023

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 09.05.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
24703,30 NOK/oz
  
- 64,90 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
328,31 NOK/oz
  
- 10,27 NOK
gullmynter

Året 2023 har vært turbulent, men det har sett rekordstor etterspørsel etter gullmynter fra United States Mint. Til tross for det globale finansmarkedets bankkrise, har investorer vendt seg til edle metaller for å beskytte sin formue. I tillegg er etterspørselen etter sølvmynter fortsatt fast, selv om salg av amerikansk myntsølv har blitt påvirket av forsyningsproblemer.

I henhold til data innhentet fra United States Mint, ble det handlet 215 000 unser gull på tvers av ulike valører av sine American Eagle gullmynter i mars, man oppnådde da sitt beste salg i mars siden 2018. Samtidig ble det handlet 435 500 unser av mynten i de første tre månedene av året, noe som gjorde at man presterte sitt beste første kvartal siden 1999.

Gullsalget i mars overgikk fjorårets tall med over 38 %, og kvartalssalget økte med 2 % sammenlignet med første kvartal 2022.

Analytikere hevder at de solide salgsdataene som vi ble vitne til i mars ikke er overraskende, ettersom investorer tydde til dette edle metallet for å sikre rikdommen sin midt i de globale finansmarkedenes mest omfattende bankkrise siden den store finanskrisen i 2008.

Analytikere uttalte også at den bredbaserte investerings etterspørselen etter gull hjalp til med å få prisen tilbake til over 2000 dollar per unse.

Bortsett fra den robuste etterspørselen som er observert i Nord-Amerika, avslører data innhentet fra Perth Mint at den handlet 80 541 unser gullmynter, det høyest registrerte siden november. Salget til Perth Mint økte med over 54 % fra februar, selv om det gikk ned med 34 % fra mars 2021.

I løpet av årets tre første måneder sa Perth Mint at den handlet 197 177 unser gull, nesten en nedgang på 25 % fra første kvartal 2022.

 

Etterspørselen etter sølvmynter holdt seg stabilt selv om salget gikk ned fra fjorårets topp, ifølge data hentet fra Perth Mint. Den australske myntverket uttalte at det ble handlet 1,823 millioner unser sølv i mars, en økning på nesten 23 % fra februar, en økning på mer enn 10,5 % fra i fjor.

I løpet av kvartalet omsatte Perth Mint imidlertid 4,541 millioner unser i de første tre månedene av 2023, som er nesten 20 % mindre enn salget registrert i første kvartal året før.

Etterspørselen etter sølv i USA er fortsatt noe intrikat, ettersom noen analytikere påpeker at United States Mint fortsetter å slite med forsyningsproblemer for sølv.

Videre hevder analytikere at amerikansk sølvmynt salg ikke er en nøyaktig representasjon av det globale markedet på grunn av forsyningsklemmen i Amerika.

I løpet av første kvartal ble det handlet 5,749 millioner av US Mint sin en unse American Eagle sølvmynt.

I mars ble det omsatt 900 000 unser av mynten, som er uendret fra februar. Siden starten av året har sølvsalget redusert med 24 % sammenlignet med første kvartal 2022.

Mens USA fortsetter å håndtere forsyningsspørsmål, foreslår analytikere at investorer bør fokusere på det bredere problemet: fysisk sølv etterspørsel har endret seg betydelig siden pandemien.

I et nylig intervju uttalte Philip Newman, administrerende direktør i Metals Focus, at selv om etterspørselen etter sølv faller fra fjorårets topp, forblir den på høye nivåer etter historisk standard.

«Etterspørselen etter mynter og barrer siden pandemien har vært iøynefallende høy,» sa han. «Den globale etterspørselen etter gull og sølv forventes å forbli sunn gjennom 2023.»

Året 2023 har sett en enestående etterspørsel etter gullmynter fra United States Mint, da investorer søker å sikre sin rikdom midt i det globale finansmarkedets bankkrise. I tillegg er etterspørselen etter sølvmynter fortsatt stabil, selv om forsyningsproblemer har påvirket salget av sølvmynter i USA. Til tross for utfordringene spår analytikere at den globale etterspørselen etter gull og sølv vil forbli sunn gjennom 2023.

Du kan også gjerne lese