Opprett varsel

Utviklingen av sølv og gull som valuta

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 01.03.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
24922,30 NOK/oz
  
+ 55,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,97 NOK/oz
  
+ 4,43 NOK
sølv og gull

Vi har allerede slått fast at gull og sølv har en lang historie og en viktig rolle i menneskehetens historie. Gull og sølv er alltid synonymt med ordene rikdom og velstand. Før den utbredte bruken av papirpenger, var gull- og sølvmynter standardvalutaen i mange land på grunn av dets knapphet og universelle etterspørsel.

Den antikke verden

Bruken av gull og sølv som valuta begynte i 600 f.Kr. med opprettelsen av lydiske mynter, som ble brukt som en verdi i handel. I løpet av de siste 2500 årene har disse edle metallene etablert seg som den øverste formen for penger.

Det gamle Egypt brukte gull og sølv som den første valutaen for utveksling eller byttehandel. I omtrent 3100 f.Kr. etablerte den egyptiske lederen Menes bruken av gull i den egyptiske økonomien ved å erklære verdien. Det ble sagt at «en del gull er lik to og en halv del sølv i verdi».

Andre samfunner tok også raskt i bruk denne praksisen. Darius I av Persia utstedte en 8,4 g gullmynt med 95,83 % renhet, som i verdi tilsvarer 20 sølvmynter. I likhet med moderne sentraliserte pengesystemer betraktet Darius produksjon av valuta som et kongelig privilegium og innførte dødsstraff for persiske guvernører som forsøkte å prege sine egne mynter

Gull kom til Europa gjennom forskjellige sivilisasjoner, som antikkens Hellas, Kartago og Roma. Selv om det romerske samfunnet hadde brukt gull- og sølvmynter som en form for valuta i opptil 100 år, vedtok republikken offisielt gull og sølv som penger i 300 f.Kr., noe som resulterte i opprettelsen av den velkjente Aureus-mynten 250 år senere. Gullmynter ble fast inventar i europeisk kultur, og selv etter Romas fall fortsatte det bysantinske riket å bruke dem til middelalderen.

Middelalderen

De nordiske erobrerne som invaderte England i 1066 oppsto begrepet «pund», som refererte til et pund sølv. Vi bruker fortsatt dette begrepet i dag for å beskrive Sterling. På 1300-tallet begynte England å bruke gull som valuta, representert ved den edle mynten. Imidlertid var det kontinentale Europa foran kurven, med den italienske Florin og den tyske Augustalis, introdusert av den hellige romerske keiser Frederick II, og ble to av de mest utbredte gullmyntene på kontinentet.

En av de mest utbredte myntene var også den venetianske dukaten som ble brukt til å betale for varer fra østen. I løpet av 1500-tallet tok spanske erobrere enorme mengder gull fra den nye verden, noe som førte til økonomisk stagnasjon og inflasjon i Europa på grunn av den enorme tilstrømningen av penger.

Moderne tid

På 1600-tallet var gull- og sølvproduksjonen blitt mer avansert, noe som førte til økt lagring av de store mengdene gull som kjøpmenn hadde samlet. Disse reservene ble holdt i de kongelige myntene. I 1931 forlot Storbritannia gullet under ledelse av Ramsay MacDonald. USA forlot gull mye senere i 1971.

I dag har mange sentralbanker fortsatt betydelige mengder gull, men til tross for dette er det ikke noe gjeldende pengesystem som støtter sin valuta med gull som offisiell støtte.

«Hvis pengene våre ble støttet av gull og sølv, kunne folk ikke bare sitte i en fancy bygning og trykke på en knapp for å skape nye penger. De ville måtte engasjere seg i ærlig handel med en annen part som allerede har noe gull i sin besittelse.» – Ron Paul

Så vil gull og sølv bli valuta igjen? Det er ikke noe svar på dette spørsmålet.

Noen amerikanske stater bruker imidlertid gull- og sølvmynter som valuta. Menneskeheten har lært historiske leksjoner, men har foreløpig ikke tenkt å komme tilbake til gull og sølv som valuta. Uansett er gull og sølv alltid en trygg måte å beskytte pengene dine mot økonomisk ustabilitet. Fra år til år forstår vi at disse edle metallene forblir stabile og pålitelige investeringer.

Du kan også gjerne lese