Opprett varsel

Nyttige tips for investorer

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 29.03.2019
Gullpriser (XAU-NOK)
24694,30 NOK/oz
  
+ 105,30 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
337,53 NOK/oz
  
+ 7,58 NOK

Til riktig tid

Når bør man kjøpe gull? Ekspertene anbefaler å bygge seg opp en personlig gullreserve ved å gjentatte ganger kjøpe små mengder over en lengre periode, da dette anses å være den beste måten å jevne ut prisfluktuasjoner.

Fem til ti prosent

Vi anbefaler å la fem til ti prosent av det du eier bestå av gull. Som en tommelfingerregel sier man at andelen gull bør være større, jo større risiko man tar.

Mynter og barrer

Din personlige gullreserve bør bestå av både barrer og mynter. Så snart du føler at du har tilstrekkelig med mynter, kan du begynne å investere i større barrer. Tommelfingerregelen her er at jo større stykke, jo lavere pris per gram edelt metall. Det er å anbefale at man investerer i både mynter og barrer, etter som særlig myntene i stor grad tilbyr fleksibilitet og anvendelighet. Vi driver ikke med gull- eller sølvbarrer i Norge. Det skyldes norske skatteregler hvor gullbarrer er underlagt mva-avgift.

Autentisitet

Myntingen, en mynts særegne kanter og nominelle verdi, er garantien for at mynter som eksempelvis Østeriksk Philharmoniker er autentiske. Myntene kan enkelt veksles mot kontanter verden rundt, mens gullbarrene først må kontrolleres av banken eller forhandleren, ettersom disse lettere kan forfalskes. Slike kontrollprosedyrer kan ta noen dager, men er nødvendige også for din egen del.

Oppbevaring

Den sikreste måten å oppbevare gull er i en godt forsikret safe. For å gi en pekepinn for hvor mye plass oppbevaring av gull krever, så får man altså plass til 100 kilo gull i en skoeske.

Du kan også gjerne lese