Opprett varsel

Tilhengere av sentralbankers digitale penger støtter også statlige overvåkingskameraer i hjemmene deres.

Publisert etter Ronald Sookael kategori Nyheter på 07.09.2023
Gullpriser (XAU-NOK)
24922,30 NOK/oz
  
+ 60,80 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
315,97 NOK/oz
  
+ 4,25 NOK

En undersøkelse fra Cato Institute publisert i vår avslørte at amerikanere ikke støtter innføringen av sentralbankers digitale penger. De fleste som støtter det støtter også å sette opp statlige overvåkingskameraer i folks hjem. Dette gjenspeiler hvor sterkt sentralbankers digitale valutaer kan true folks frihet og privatliv.

En Cato-undersøkelse fant ut at bare 16 prosent av amerikanerne støtter innføringen av en digital sentralbankvaluta (CBDC). 34 prosent er imot sentralbankens digitale penger, og hele 49 prosent har ennå ikke gjort seg opp en mening. Det er sannsynligvis fordi folk bare ikke vet nok om det.

Undersøkelsen bemerket imidlertid at etter hvert som amerikanere lærer mer om sentralbankens digitale valuta, uttrykker de også sterkere meninger om den. Nedenfor er prosentandelen av personer som ville vært mot sentralbankens digitale valuta hvis:

Hvis regjeringen kunne kontrollere hva folk bruker pengene sine på (74%)

Hvis regjeringen kunne overvåke hva pengene brukes på (68%)

Hvis det innebar å tape penger (68 %)

Hvis det ville tiltrekke seg cyberangrep (65%)

Hvis regjeringen kunne skattlegge folk som ikke bruker under en lavkonjunktur (64%)

Hvis regjeringen kunne fryse bankkontoene til personer som deltar i politiske protester (59%)

Støtten til digitale penger er også dårlig når det gjelder bevissthet om fordelene

 

Cato Institute, som utførte studien, støtter libertarianisme og verdsetter menneskelige friheter. Dels kan dette bety at de heller er motstandere av sentralbankers digitale penger. Samtidig ble de positive egenskapene til digitale penger gitt like mye plass i undersøkelsen. Selv når de forklarer fordelene med CBDC til folk, støtter de fleste amerikanere det ikke. Nedenfor er prosentandelen av personer som ville støttet sentralbankens digitale valuta hvis:

Hvis det reduserer hvitvasking og svindel (42 %)

Hvis myndighetene kan fastslå at sosiale ytelser brukes til det tiltenkte formålet (40 %)

Hvis det gjør det lettere for de uten bank å få tilgang til banksystemet (32%)

Hvis det hjelper Fed bedre å håndtere den økonomiske nedgangen (32%)

Men i alle disse scenariene vil det fortsatt være en fjerdedel til en tredjedel av slike personer som ennå ikke har dannet sin stilling.

De fleste amerikanere er bekymret for de potensielle risikoene ved CBDC, og færre er entusiastiske over de positive aspektene. Undersøkelsen spurte også hvilket av disse to påstandene som stemmer mer overens med ditt syn?

Svaralternativer:

Regjeringen bør ikke utstede digitale penger fra sentralbanken fordi det lar myndighetene potensielt overvåke hva folk kjøper og potensielt kontrollere hvordan folk bruker pengene sine. (76 %)

Regjeringen bør utstede digitale penger fra sentralbanken fordi det vil redusere økonomisk kriminalitet og andre ulovlige aktiviteter og samtidig øke tilgangen til det finansielle systemet. (24 %)

Det viser seg at mer enn tre fjerdedeler av amerikanerne ikke støtter en sentralbanks digital valuta, fordi den potensielt kan begrense folks frihet.

 

Skjermbilde fra Cato Institute-studien. Kilde: Cato Institute.

 

Det er spesielt viktig at mer enn halvparten av sentralbankens tilhengere av digitale penger også støtter plassering av statlige overvåkingskameraer i hjemmene i stil med Orwells 1984. Totalt støtter 14 prosent av amerikanerne statlige overvåkingskameraer. Blant dem støtter 53 prosent av de spurte sentralbankens digitale penger.

Amerikanernes tillit til myndighetene har også falt raskt de siste tiårene. Mens 77 prosent av amerikanerne stolte på regjeringen på slutten av 60-tallet, hadde den fra i fjor sunket til 20 prosent, ifølge en Pew Research-undersøkelse. Dette er absolutt en av faktorene til at sentralbankers digitale valutaer ikke er klarert.

 

I Nigeria ble sentralbankens digitale valuta møtt med opptøyer

Så langt har tre land – Nigeria, Bahamas og Jamaica – tatt i bruk den digitale valutaen. Det nigerianske eksperimentet viste seg å være et veldig grovt spill av regjeringskontroll og makt.

I 2021 kom eNaira ut i Nigeria. Det var praktisk talt ikke akseptert i samfunnet i det hele tatt – bare 0,5 prosent av menneskene brukte det. Og det var ikke fordi nigerianere på en eller annen måte var krypto-averse – mer enn en tredjedel av de 200 millioner menneskene eier bitcoin. Mer enn halvparten bruker kryptovalutaer. Så det handlet ikke om teknologien eller dens kompleksitet.

Den nigerianske regjeringen bestemte seg for å reagere hardt. Først begynte sentralbanken å tilby rabatter til brukere av digitale penger, senere begynte de å begrense uttak av kontanter fra minibanker – bare $40 kunne tas ut per dag. Målet var å tvinge folk til å bruke sentrale bankers digitale penger og bevege seg mot et kontantløst samfunn.

Nå har bruken av uoffisielle valutaer blitt en stor del av økonomien. Dette er veldig viktig for nigerianere fordi det er den eneste delen som ikke er fullstendig under kontroll av regjeringen. Det er svært viktig med tanke på hvordan økonomien fungerer.

Begrensningen på bruk av kontanter kastet Nigeria ut i totalt kaos. Folk kunne ikke kjøpe mat og butikkene kunne ikke fylle hyllene. Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men bensinstasjoner gikk tom for drivstoff. Folk begynte å gjøre opprør, brente banker og angrep også filialer av landets sentralbank. Eksemplet med Nigeria burde gjøre oss veldig forsiktige.

 

Storbritannias regjering: Det vil ikke være programmerbare digitale penger

I Storbritannia signerte titusenvis av mennesker en underskriftskampanje i fjor som krever at programmerbare sentralbank-digitale penger skal utestenges fra landet.

Regjeringen svarte også med å si at programmerbare digitale penger ville føre landet ned på en mørk vei, og begynne å undergrave frihetene som anses som så viktige i landet. Regjeringen kunngjorde også at de ikke har noen planer om å begynne å kontrollere hvordan folk bruker penger. Innføringen av CBDC ble imidlertid ikke utelukket. Fremtiden vil vise om regjeringen også der vil handle etter sine ord.

I november i fjor protesterte tusenvis av mennesker i Nederland mot den digitale valutaen til sentralbanken i eurosonen. Protestene startet etter at dronning Maxima annonserte at hun var tilhenger av digitale penger. I 2020 signerte Nederland en avtale med Den europeiske sentralbanken om å bruke Nederland som et CBDC-testland.

 

Sentralbankens digitale penger kommer

Til tross for konfrontasjonen beveger regjeringer seg mot å ta i bruk sentralbankers digitale valutaer. I juni publiserte det USA-baserte Atlantic Council en studie der det ble bemerket at totalt 130 land allerede utvikler digitale penger fra sentralbanker. Halvparten av dem er i prototypeutvikling, pilotprogram eller utgivelsesstadium.

CBDC Tracker har satt sammen en infografikk som viser stadiene i CBDC-utviklingen i forskjellige land:

Sentralbankens utviklingsfase for digitale penger i ulike land. I rødt: kansellert, i grønt: under utredning, i lilla: eksperimentelt proof of concept, i brunt: pilotstudie; i blått: utplassert.

Det som skiller sentralbankers digitale penger fra elektroniske penger er det faktum at de skaper en direkte kobling mellom brukeren av pengene og staten. Når det gjelder elektroniske penger, er pengene på kontoen din forretningsbankens ansvar, men i tilfellet CBDC har personen en konto i sentralbanken, og pengene på kontoen hans er sentralbankens ansvar. .

I tillegg er CBDC bygget på distribuert reskontroteknologi. Den er også programmerbar, noe som betyr at det er mulig å legge informasjon til digitale penger. Gjennom dette er det mulig å kontrollere hvordan og hvor disse pengene brukes.

CBDC er en digital valuta, men den er veldig forskjellig fra de digitale euroene og dollarene som finnes i dag. Det er lett å konkludere med at CBDC er som statlig drevet bitcoin. Det skal imidlertid bemerkes at de har svært store forskjeller.

For det første er hovedinnovasjonen til en kryptovaluta (som bitcoin) at den tillater lagring av verdier og fungerer som et utvekslingsmedium, basert på kryptografi. Det er ikke avhengig av regjeringen eller tredjeparter. For eksempel, når du bruker bitcoin, trenger en person ikke tillatelse fra regjeringen, sentralbanken eller noe selskap.

Imidlertid er CBDC penger som tilbys og kontrolleres av myndighetene. Det betyr at det er sentralisert. Selv om den bruker samme teknologi som kryptovalutaer, lar CBDC sentralstyret kontrollere hvem og hvordan disse pengene brukes. Denne ideen står i kontrast til mange kryptovalutaer, hvis prinsipp er at de ikke er sentral.

 

Du kan lese mer om hvordan det er mulig å begrense folks friheter og krenke personvernet gjennom sentralbankens digitale penger her.

 

Du kan også gjerne lese