Opprett varsel

Utvinning av gull og sølv

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 15.10.2019
Gullpriser (XAU-NOK)
21578,10 NOK/oz
  
+ 320,20 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
243,29 NOK/oz
  
+ 4,36 NOK

De fleste kjenner til den tradisjonelle utvinningen av gull: et enkelt fat for å fange opp gullkorn i en elv. Kommersiell utvinning av gull og sølv i dag er derimot basert på mer effektive metoder, slik at man slipper å sitte i en elv og sile ut sandkorn.

Grunnen til at man gjennom historien har hatt muligheten til å finne gull på denne måten, er fordi gull er lite reaktivt. Det betyr at gull ikke reagerer kjemisk på mange andre stoffer i miljøet, og derfor heller ikke endrer form eller korroderer. Gull som befinner seg i andre bergarter vil kunne løsne fra resten av steinen uten å selv oppløses. Resten av steinen eller materialet rundt eroderer.

Hvordan gjør man det?

I moderne utvinning av gull har den industrielle metoden med cyanid blitt anvendt helt siden den ble først brukt i Australia i 1886. Cyanidmetoden brukes for å utvinne de restene av gull som befinner seg så fint fordelt i materialet at det ikke går an å hente det ut på andre måter. Gullkonsentratet blir behandlet med cyanid under oksygengjennomblåsing, og gullet løses ut som et cyanidkompleks. Deretter reduseres cyanidkomplekset ved hjelp av sinkstøv.

Tavex får nesten alt sitt gull og sølv fra store, statlige fabrikker i Australia, som The Perth Mint. The Perth Mint benytter fire ulike måter for å ekstrahere sølv og gull. Disse kalles:

  • Miller chlorination (Klorinutvinning)
  • Electrolytic gold refining (Elektrolytisk gullutvinning)
  • Aqua regia digest refining (Kongevannutvinning)
  • Electrolytic silver refining (Elektrolytisk sølvutvinning)

Gammelt metall, nye oppdagelser

I løpet av de siste årene har en ny og mer miljøvennlig metode for gullutvinning blitt oppdaget. Ved et hell i uhell har forskere ved Northwestern University Illinois funnet ut at det er mulig å utvinne gull ved å bruke sukkerarter fra maisstivelse i stedet for cyanid. Den kjemiske reaksjonen gjør det lett å isolere gullet slik at det kan utvinnes. Metoden er mer komplisert enn med cyanid, men langt mer miljøvennlig og mindre skadelig for de som utfører arbeidet.

Trykk her for å lese om den miljøvennlige utvinningen av gull på forskning.no.

Nylig har også forskere i Australia oppdaget at gullforekomster i bakken kan spre seg til flora og fauna i området rundt metallets forekomster. Det er blant annet funnet en sopp som trekker til seg gull fra omgivelsene sine. Gullet setter seg på soppens tråder gjennom oksidering, og har tilsynelatende en positiv effekt for soppens vekst og størrelse.

Slike oppdagelser kan kanskje være med på å hjelpe å finne nye forekomster av gull, uten at man må grave etter det.

Les mer om soppen som trekker til seg gull på forskning.no her.

Hvor får Tavex gull fra?

Tavex får stort sett alt gull og sølv fra store fabrikker og statseide forhandlere. En av disse er The Perth Mint i Australia. Gullet som selges fra fabrikkene i Australia kommer direkte fra kilden – det blir utvunnet i Australia og bearbeidet i fabrikkene. The Perth Mint arbeider etter gitte standarder, og er et selskap med godt omdømme internasjonalt.

The Perth Mint har gjennom sin lange fartstid i gullmarkedet bygget opp en tillit i bransjen, og deres mynter og barrer blir ansett som en form for kvalitetsstempel for produkter i gull og sølv.

Tavex har kontrakter direkte med de statseide fabrikkene i Australia. Dermed er gullet man kjøper fra Tavex sporbart, trygt og sikkert. Veien fra utvinningen, til fabrikken og videre til Tavex er kort. Slik kan du være sikker på hvor gullet kommer fra, og at det er produsert etter de strengeste regler og krav.

De ulike fabrikkene i Australia produserer forskjellige mynter. Tavex kan skaffe alle typer mynter fra fabrikkene de har en avtale med, og kan bestille inn ulike produkter til alle utsalgssteder og kontorer i Europa.

Tavex er størst i Norge på salg av gull og sølv. Det er derfor vi kan kjøpe direkte fra store fabrikker som The Perth Mint. Ved å unngå kjøp fra mindre forhandlere er produktene til Tavex enklere å spore. Mindre forhandlere i Norge blir derimot ofte henvist til Tavex for å kjøpe gull og sølv. Tavex kan også tilby den beste prisen på gull og sølv i Norge, slik at du som kunde sitter igjen med samme mengde verdi etter din investering.

Har du spørsmål rundt utvinning av gull og sølv?

Lurer du på mer om hvor Tavex får gull fra, eller andre ting rundt det å investere i gull og sølv? Tavex tilbyr gratis konsultasjon, slik at du kan få svar på det du lurer på. Ta kontakt her eller ring oss på +47 23 89 71 22.

Du kan også gjerne lese