Opprett varsel

En gylden vårdag for ungdommen

Publisert etter tavex kategori Nyheter på 11.04.2019
Gullpriser (XAU-NOK)
24627,50 NOK/oz
  
- 158,20 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
314,79 NOK/oz
  
+ 1,53 NOK

Av Peter Kyhn

Dagene blir lengre, trekkfuglene er på vei tilbake og blåveisen viser seg i lia. Endelig er våren her.

Og så står de plutselig der, de som vokste så fort. Vi har knapt rukket å innse at de ikke lenger er barn, innen de spent står ikledd finstasen. Selv om de ikke inntrer de voksnes rekker riktig enda, er det like fullt en stor begivenhet. Deres livs største så langt, og virkelig en grunn til å feire.

Så hva bør man gi konfirmanten i gave?

Ut fra undersøkelser vet vi at norske konfirmanter blir rundt 35.000 kroner rikere på konfirmasjonsdagen, vanligvis gjennom en haug konvolutter fylt med kontanter. Men kan du tenke deg noe som er bedre enn sedlene i konvolutten – som er av stor verdi og samtidig lærer konfirmanten at det kan lønne seg å spare?

Gullmynter som passer konfirmanten

Jeg tenker naturligvis på de mange gullmyntene du kan få kjøpt hos Tavex.

For eksempel den legendariske og anerkjente Krugerrandmynten. Mynten med en sørafrikansk springbukk på den ene siden og nasjonalhelten Paul Kruger på den andre, er verdens første investeringsgull i 99,9 % fingull.

Tavex tilbyr også Armillary-myntene, som bryter grensen mellom investeringsmynt og pyntegjenstand på en nyskapende og elegant måte.

Tavex tilbyr også Armillary-myntene, som bryter grensen mellom investeringsmynt og pyntegjenstand på en nyskapende og elegant måte. Disse myntene er framstilt av det kjente sveitsiske gullsmelteriet Valcambi. Det som ser ut til å være én mynt med hull i midten, er i virkeligheten fire 25-dollarsmynter. Hver av disse er lovlig betalingsmiddel på Cookøyene som er assosiert med New Zealand og underlagt den engelske dronning Elizabeth II. Myntene veier ¼ unse hver, og er selvfølgelig i 0,9999 fingull. Dette er håndverk som tilfører mynten funksjoner vi ikke har sett maken til i hele den 2600 år lange mynthistorien. Valcambi er mest kjent for å være en av verdens største gullomsmeltere, men viser igjen at de er kapable til å gjøre mer enn bare å lage 12,5-kilosbarrer til verdens sentralbanker.

En annen populær gullmynt i fingull er den amerikanske Eagle-gullmynten.

En annen populær gullmynt i fingull er den amerikanske Eagle-gullmynten, som gjenbruker den vakre frihetsgudinnen skapt av bildehuggeren Augustus Saint-Gaudens til 20 USD-mynten fra 1907. På baksiden av mynten ser vi en ørn fly tilbake til maken og barna med en olivengren, sammen med amerikanernes velkjente motto: «In God we trust».

Det er nesten urettferdig å bare trekke fram noen, da det finnes mange å velge blant i Tavex’ sortiment. Trykk her for å bla i sortimentet.

Gull bevarer verdier

Gullmyntene er som små kunstverk som i tillegg til å ha estetisk verdi, også har nyttige egenskaper for dem som snart inntrer de voksnes rekker. Verdien er høy; enten man omsetter mynten umiddelbart eller velger å spare den som en trygghet mot inflasjon. Historien kan bekrefte at gull har hatt – og fortsatt har – en fremragende evne til å bevare verdier.

Hvis du for eksempel hadde brukt gullmynter til å kjøpe en bil eller skreddersy en dress i 1919, ville du også i dag kunnet kjøpe en bil eller dress for samme mengden gull. For 50 eller 2000 kroner i kontanter ville du derimot verken kunnet kjøpe dress eller bil.

Dette er fordi kronens verdi har falt, mens gullets verdi har holdt seg. Evnen til å opprettholde verdi over lang tid er noe man bør tenke over når man gir ungdommene så store verdier. Og nettopp denne egenskapen har gull.

Du bør derfor vurdere å gi vårens konfirmanter noe annet enn de vanlige kontantene. Det vil garantert falle i smak samtidig som verdien blir bevart!

Du kan også gjerne lese