Opprett varsel

Virus kan modifisere gull

Publisert etter Kirke Sööt kategori Nyheter på 11.09.2018
Gullpriser (XAU-NOK)
15 405,09 NOK/oz
  
+ 100,93 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
197,51 NOK/oz
  
+ 4,12 NOK

Lektor Elaine Haberer. Foto: University of California Riverside

Av Peter Kyhn
Vi husker alle alkymisten, fra filmer og bøker om den uheldige vitenskapsmannen fra middelalderen, som stod ved gryten sin og nærmest desperat forsøkte at lage gull uten å lykkes.
Det gjør de som regel ikke, men den moderne vitenskap har funnet nye hjelpere som kanskje kan føre oss et stykke på vei mot alkymistens store drøm. Disse nye hjelpere er genetisk modifiserte virus. De kan ikke lage gull, men de kan få gullet i en tilstand hvor den har enda flere anvendelsesmuligheter bl.a. i elektronikk, miljøteknikk og medisin.
En gruppe ingeniører under ledelse av lektor Elaine Haberer fra University of California Riverside har dokumentert i en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nanoscale, at de kan modifisere et virus som kan skape nye nanopartikler av gull i form av en ionisert gulloppløsning.
Nanopartikler i gull som speil av virus
La oss se nærmere på prosessen som forskerne har beskrevet i artikkelen.
De har opptaget, at de kan genetisk modifisere en såkalt bakteriofag til å ta en annen form. Baktriofag er et virus som lever av å «spise» bakterier, en såkalt sfæroide (også kaldt rotasjonsellipsoide). Når man fører sfæroiden sammen med en ionisert gulloppløsning oppstår det nanopartikler, såkalte nano beads, ved at gullionene inntar samme form og størrelse som virusene. Det bakteriespisende virus som gjør dette mulig heter M13 og de infiserer bakterier som ligner på vanlige kolibakterier.
Naturlige virus har mange forskjellige former og de kan binde seg til molekyler. Når virus bindes til metallioner kan det medføre, at disse ioner inntar samme formen som virus. Det skaper et objekt som har samme størrelse og form som de opprinnelige virus.
Denne prosessen er ikke ny og har allerede vært brukt til industrielle applikasjoner innen halvledere, energi og biomedisin, men det er første gangen at forskere har brukt M13-virus som en nanoskabelon til at skape gullnanopartikler. Tidligere har genetisk modifiserte M13-bakteriofager vært brukt til å lage så kallte lange nanokabler i gull.
Sjablongen åpner veien
«Det nye i vårt arbeid ligger i at vi har optimert og demonstrert en viral sjablong som kan klare de geometriske begrensningene som finnes for de fleste andre virus,» sier Elaine Haberer, hovedforfatter av artikkelen, som er lektor i el- og datateknikk ved Marlan and Rosemary Bourns College of Engineering ved University of California Riverside.
M13-bakteriofag er kjent for å være mere fleksibel med tanke på å endre sin opprinnelige form enn andre virus. Teknologien kan anvendes i elektronikkproduksjon, men forskerne peker spesielt på at man kan bruke nanopartikler til å fjerne forurensninger i avløpsvann.
«Naturen har i årtusener samlet komplekse og høyt organiserte nanostrukturer med en presisjon som langt overgår de mest avanserte teknologiske metodene. Når vi forstår og behersker disse metodene, kan vi bruke denne fantastiske nanopresisjonen til å utforme og bygge høyt avanserte materialer med en presisjon som hittil har vært utenfor rekkevidde,» sier lektor Haberer.
Forskerne mener, at sjablongen bak M13-processen som de har utviklet, kan brukes på andre tilsvarende virus.
UCR Winston Chung Hall

ucr
Det er her, i Winston Chung Hall, Elaine Haberer og hennes forskere har utført sitt arbeid. Foto: Wikipedia

Gullpriser (XAU-NOK)
15 405,09 NOK/oz
  
+ 100,93 NOK
Sølvpris (XAG-NOK)
197,51 NOK/oz
  
+ 4,12 NOK

Du kan også gjerne lese